Go to Top

Odpoklic izdelkov: Kdaj ga je treba izvesti?

Umik oziroma odpoklic izdelkov izvajajo nosilci dejavnosti (gospodarski subjekti), kadar ugotovijo, da izdelek, ki so ga proizvedli ali distribuirali, ni v skladu z zahtevami varnosti. Nosilec dejavnosti, ki izdelka nima več pod neposrednim nadzorom, takoj sproži postopke za umik izdelka iz prometa in o tem obvesti pristojne organe. Če je izdelek lahko že v rokah potrošnika, nosilec dejavnosti učinkovito in natančno obvesti potrošnike o razlogih za umik in po potrebi odpokliče že dobavljene izdelke, če drugi ukrepi ne zadoščajo za doseganje visoke ravni varovanja zdravja.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kako poteka ustanovitev s.p.?

Več informacij

Tudi vas zanima podjetništvo? Ustanovitev s.p. je preprosta in brezplačna. Kako se nanjo dobro pripraviti, vam pojasnimo na brezplačnem skupinskem svetovanju.

Prijava na izobraževanje

Kaj je umik in kaj odpoklic izdelkov?

Umik je torej vsak ukrep, katerega cilj je preprečiti distribucijo, razstavljanje ali ponujanje izdelka, ki ni varen za potrošnika. Odpoklic izdelkov pa je vsak ukrep, katerega cilj je doseči vrnitev izdelka, ki ni varen in ga je proizvajalec ali distributer že dobavil ali je dostopen potrošnikom. Postopek umika oziroma odpoklica obsega obveščanje po distribucijski verigi, obveščanje pristojnih organov in po potrebi obveščanje potrošnikov.

Kakšne so obveznosti nosilca živilske dejavnosti?

Tržni inšpektorat RS ima pristojnosti na področju nadzora skladnosti oziroma varnosti neživilskih proizvodov. Zdravstveni inšpektorat pa izvaja nadzor nad umikom oziroma odpoklicem izdelkov na področjih prehranskih dopolnil, živil za posebne skupine, materialov in izdelkov, namenjenih za stik z živili, kozmetike, igrač ter nekaterih izdelkov za otroke, ki se jih obravnava po Zakonu o splošni varnosti.

Prijava na izobraževanje

odpoklic izdelkovZakonodaja nosilcem živilske dejavnosti nalagajo obveznost, da morajo v primeru suma oziroma na podlagi dokazov, da živilo ni v skladu z zahtevami varnosti živil, izvesti umik oziroma odpoklic živil iz prometa. O tem morajo obvestiti potrošnike in tudi organ, ki je pristojen za izvajanje uradnega nadzora na tem področju.

Če gre za prehranska dopolnila, živila, namenjena dojenčkom in majhnim otrokom, živila za posebne zdravstvene namene in popolne prehranske nadomestke za nadzor nad telesno težo, mora nosilec dejavnosti obveščati Zdravstveni inšpektorat. Za vsa druga živila pa je pristojna Uprava RS za varno hrano. Odpoklic izdelkov oziroma obveščanje se opravi na posebej predpisanem obrazcu.

Podjetje je odgovorno za svoje izdelke

Potrebujete pravni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Glede odgovornosti za morebitno škodo so nam na Zdravstvenem inšpektoratu pojasnili, da vsako podjetje nosi odgovornost za izdelke, ki jih daje na trg oziroma omogoči njihovo dostopnost na trgu. “Odgovornost v zvezi s stroški, ki nastanejo ob izvajanju umika/odpoklica, ni predmet zakonodaje, ki jo nadziramo. Te zadeve je smiselno urediti v pogodbah med podjetji,” so še dodali. Če pri tem potrebujete pravni nasvet, vam v podjetju Data nudimo kakovostno pravno svetovanje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja