Go to Top

Oddajanje nepremičnin turistom: Furs ni blefiral!

Do konca januarja se je Finančni upravi RS razkrilo 374 lastnikov za katere so že pred tem na Fursu pridobili podatke, da so brez ustrezno registrirane dejavnosti opravljali oddajanje nepremičnin turistom. “Furs je v preteklih mesecih na podlagi prejetih podatkov o oddajanju nepremičnin v turistični najem ugotovil, da 1.056 zavezancev ni imelo registrirane dejavnosti in ni prijavilo prihodkov v višini 1.676.420 evrov,” so sporočili iz finančne uprave.

->>> Opravljate ali boste opravljali samostojno dejavnost? Na kaj morate biti pozorni in kako se na odprtje podjetja pripraviti?

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Oddajanje nepremičnin turistom: rekorder skoraj pozabil na 80.000 evrov!

Na oddajanje nepremičnin turistom je pričel Furs opozarjati v začetku decembra 2017. Po njihovem pozivu se je pravočasno, do konca januarja 2018, na novo registriralo 374 sobodajalcev. Od tega se je 257 sobodajalcev registriralo za naprej (216 fizičnih oseb z dejavnostjo in 41 pravnih oseb). Hkrati se je 155 fizičnih oseb registriralo za nazaj. Največ zavezancev se je registriralo na območju FU Ljubljana, sledi FU Kranj in FU Koper.

oddajanje nepremičnin turistom

Iz Fursa so ob tem sporočili, da je 74 fizičnih oseb, ki so do konca januarja v roku na novo registriralo eno izmed dejavnosti sobodajalcev, predložilo 119 obračunov. V njih so napovedali prihodke, dosežene z oddajanjem nepremičnin turistom, v višini 660.263 evrov! “Najvišji znesek samoprijave dohodka pri enem izmed zavezancev je znašal skoraj 80.000 evrov!” so izpostavili.

Furs počakal dva meseca, zdaj gre za res

Z nadzorom nad oddajanjem nepremičnin turistom bodo na Fursu nadaljevali tudi v letošnjem letu. Že februarja bodo pričeli zavezancem pošiljati pozive. Dobili jih bodo tisti, za katere razpolagajo s podatki o doseženih dohodkih iz oddajanja nepremičnin turistom in se do roka niso registrirali in samoprijavili. Vsi, ki bodo dobili poziv, jim bodo morali predložiti ustrezno dokumentacijo. Gre za davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz opravljanja dejavnosti za dohodke, dosežene iz naslova oddajanja nepremičnin v turistični najem, od leta 2012 dalje.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Po informacijah iz različnih virov bi sicer naj Finančna uprava RS podatke pridobila neposredno pri portalih kot sta Booking.com in Airbnb, kjer se sobodajalci oglašujejo. Delitvena ekonomija, ki jo spodbuja predvsem slednji, pa je brez davčnih popustov.

Na Fursu tako že napovedujejo, da bodo vsem zavezancem, ki se niso ustrezno samoprijavili in registrirali do konca januarja 2018 odmerili davek in jih sankcionirali. GLoba bo znašala od 400 do 30.000 evrov. Kako visoka bo, pa je odvisno od vrste kršitev, ki jih bodo ugotovili – od dela na črno, nedovoljenega oglaševanja na spletnih portalih, do neprijave dohodka.

Pri urejanju davčnih obveznosti lahko zavezancem pomagajo tudi naši davčni strokovnjaki. Za ponudbo pokličite 01 6001 530 ali nam pišite na data@data.si!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja