Go to Top

Oddaja davčnih podatkov ob odprtju podjetja – kaj je treba?

Oddaja davčnih podatkov je eden izmed korakov, ki se uredi pri postopku registracije podjetja. Kaj je potrebno napovedati?

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Oddaja davčnih podatkov se opravi pri postopku registracije podjetja

Oddaja davčnih podatkov pri postopku registracije s.p. ali d.o.o. je potrebna v osmih dneh od dneva vpisa podjetnika ali družbe v poslovni register AJPES. Referenti DATA točke pri postopku registracije podjetij na DATA točki, vedno skupaj s podjetnikom pripravimo tudi obrazec oddaja davčnih podatkov. Ko podjetnik podpiše obrazec, ga lahko oddamo na Finančno upravo RS. Furs na naslov podjetja ne pošlje nikakršnega potrdila ali sklepa, da je prejel davčne podatke. Tako kot registrski organ za s.p. AJPES pošlje podjetniku sklep o vpisu v poslovni register. Če pa podjetnik pozabi plačati ali ne plača svoje mesečne obveznosti iz naslova poslovanja podjetja, pa ga FURS takoj obvesti, da je dolžnik in zaračuna zamudne obresti od neplačanega zneska.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

 Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Kaj je potrebno napovedati?

Ko podjetnik na postopku registracije skupaj z referentom izpolnjuje obrazec oddaja davčnih podatkov, mora napovedati na kakšen način bo ugotavljal davčno osnovo pri poslovanju. Podjetnik ima dve možnosti: ali davčno osnovo ugotavlja po dejanskih stroških ali pa po normiranih odhodkih. Način, ki ga izbere ob registraciji ostane do konca leta. Za drugo leto poslovanja podjetja, se podjetnik običajno z računovodjem posvetuje, v katerem sistemu vodenja poslovnih knjig naj ostane. Če se način vodenja poslovnih knjig drugo leto poslovanja spremeni, mora podjetnik o tem obvestiti FURS. Poleg načina ugotavljanja dobička pri poslovanju, mora podjetnik ob pripravi davčnih podatkov napovedati tudi predvidene prihodke (odhodke) za tekoče leto poslovanja. Mimogrede, z letom 2023 je prišlo do nekaterih sprememb za normirance sp! Več o tem smo pisali v članku Normirani s.p. 2023 – kakšen vpliv imajo dohodninske spremembe? Prišlo pa je tudi do sprememb za popoldanski normirani s.p. 2023.

Letni dopust 2023 – kakšne so pravice delavcev?

Kako jih lahko popravite po oddaji vloge?

Če podjetnik po opravljeni registraciji in torej oddaji davčnih podatkov želi spremeniti podatke na obrazcu, jih lahko spremeni osebno na FURS. Referent DATA točke, ko odda vlogo na ustrezne institucije, v tem primeru na FURS, lahko vlogo oddaja davčnih podatkov, odda le enkrat. Koliko časa ima podjetnik za ta postopek spremembe davčnih podatkov? Podjetnik lahko še 8 dni po vpisu v poslovni register spreminja podatke na obrazcu oddaja davčnih podatkov. To lahko stori kot rečeno osebno na FURS. Lahko pa mu v roku 8 dni računovodja preko portala e-davki odda DR-03 obrazec in mu obenem tudi svetuje, kakšen način ugotavljanja davčne osnove je zanj v prvem letu poslovanja najbolj primeren. V pomoč pri tem so vam lahko tudi računovodski svetovalci računovodskega servisa DATA!

Podjetniki, ki se pripravljate na podjetniško pot. Ne pozabite! Na voljo so vam tudi podjetniški svetovalci podjetja DATA za posvet pred odprtjem s.p. oz. registracijo d.o.o. Pišite nam za termin svetovanja na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja