Go to Top

Oddaja davčnih podatkov je ob ustanavljanju s.p.-ja obvezna

Oddaja davčnih podatkov je posebnega pomena za podjetnika, ki registrira svoj status samostojnega podjetnika. Na podlagi te oddane vloge je podjetju uradno dodeljena davčna številka in z njo podjetje nastopa pred Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) ter kadarkoli ureja karkoli povezano z davki.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Nujno je oddati vlogo ob ustanovitvi, navadno med samim postopkom na VEM točki

Vpis v davčni register sicer tudi izvede FURS in to po uradni dolžnosti, vendar FURS na podlagi podatkov iz Poslovnega registra Slovenije (PRS) ne razbere vseh podatkov, ki so pomembni za podjetnike. To je posebej res ob ustanovitvi, saj mora podjetnik takrat prvič določiti, kateri način vodenja knjig bo izbral. Tako se ob registraciji odloči med vodenjem knjig po normiranih stroški (torej normirancem) ali vodenjem knjig po dejanskih stroških. Pri slednji izbiri še navede ali bo vodil knjige po sistemu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva.

Referenti na naši VEM točki Data d.o.o. pri postopku registracije samostojnega podjetnika, vedno pripravijo vlogo za oddajo davčnih podatkov. Tisti, ki registrirajo podjetje na drugih točkah ali še posebej sami preko spleta, pa navadno spregledajo ali ne poiščejo te vloge.

Pravni nasvet

Skrajni rok za oddajo je v osmih dneh od ustanovitve!

Vašo izbiro, na kakšen način si želite voditi knjige Vašega s.p., lahko oddate FURS-u najkasneje v roku 8 dni od vpisa s.p.-ja v register. Davčne podatke s.p. podatke lahko spremenite šele ob izdaji zaključne bilance oz. davčnega obračuna, a se prične to upoštevati šele za naslednje leto.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Rok Gros, DataRok Gros, Data

Proces na naši VEM točki poteka z avtomatičnim izpolnjevanjem tudi tega obrazca. V kolikor tega obrazca ne oddate pri nas, lahko tudi preko www.evem.gov.si portala (če imate kvalificirano digitalno potrdilo, kot npr. SIGEN-Ca), na AJPES-u ali FURS-u. Rok za oddajo je pri vseh enak – torej ponovno 8 dni od dneva vpisa podjetja v register.

Oddaja davčnih podatkov na teh točkah je enaka kot oddaja DR-03 obrazca (za s.p.) ali DR-04 (za d.o.o.) na FURS-u.

Informativni izračun plače

Oddaja davčnih podatkov vam ne uide, če imate računovodski servis kot je naša DATA!

Pri začetniških napakah se sicer učimo, vendar nam je lahko veliko srda in bolečin prizanešenih prav z izbiro računovodskega servisa, kjer Vam nudijo računovodske pakete z vključenim svetovanjem. Pri nas imate s tem tudi popust na morebitne pravne storitve, davčna svetovanja ali pomoč pri razpisih. Pozanimajte se po naši ponudbi z obiskom v času uradnih ur našega računovodskega servisa.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja