Go to Top

Obrtniki in podjetniki na vlado naslovili 125 zahtev – katere so glavne?

Obrtniki in podjetniki so letos na vlado poslali 125 zahtev, s čimer vlado pozivajo, naj olajša poslovne razmere v Sloveniji. Te zahteve so premierju Robertu Golobu in ministrski ekipi predstavili na 18. forumu obrti in podjetništva v Ljubljani. Katere pa so glavne zahteve, ki so jih obrtniki in podjetniki predstavili?

Vas zanima podjetniška pot ali pa ste v procesu odpiranja podjetja? Podjetniški svetovalci podjetja Data vam bodo z veseljem priskočili na pomoč! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530, nam pišite na data@data.si ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije!

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Kakšne zahteve so naslovili obrtniki in podjetniki na vlado?

Obrtniki in podjetniki so na vlado poslali 125 zahtev, ki so jih razčlenili v pet sklopov. Ti so:

  • davčni sistem,
  • trg dela,
  • izobraževalni sistem,
  • digitalizacija,
  • znanje za zeleni prehod,
  • podporno okolje in odprava administrativnih ovir.

Te zahteve je izdala Obrtno-podjetniška zbornica Slovenij (OZS), ki od leta 1991 opozarja na različne zakonodajne ovire, ki podjetnikom ovirajo poslovanje.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

podjetniško svetovanje

Koliko znašajo prispevki za popoldanski s.p. 2023?

Katere so glavne zahteve, ki so jih postavili obrtniki in podjetniki?

Eden izmed glavnih izzivov s katerimi se dandanes soočajo obrtniki in podjetniki je pomanjkanje delovne sile. Iz tega razloga so obrtniki in podjetniki zahtevali reorganizacijo postopkov pridobivanja delovnih dovoljenj za tuje delavce. Namen je postopek pospešiti. Prav tako pa se obrtniki in podjetniki na področju zaposlovanja zavzemajo za:

  • redefinicijo odpovednega razloga,
  • spremembo nove ureditve vodenja evidenc delovnega časa,
  • možnost prejemanja polne pokojnine,
  • spremembo ureditve upokojevanja.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Katere so zahteve z davčnega in izobraževalnega področja?

Obrtniki in podjetniki se zavzemajo na davčnem področju za spremembo dohodninske lestvice in znižanje prispevkov. Hkrati pa je ena izmed zahtev, ki so jo naslovili na vlado tudi znižanje stopnje davke od dohodkov pravnih oseb za mala podjetja ter zvišanje praga za vstop v sistem davka na dodano vrednost. Obrtniki in podjetniki želijo, da se ta prag dvigne na 100.000 evrov.

Na področju izobraževanja pa obrtniki in podjetniki predvsem želijo reorganizacijo izobraževanja odraslih na način, ki bi bolj odražal potrebe gospodarstva. Glavna želja obrtnikov in podjetnikov je, da več odraslih in brezposelnih začne pridobivati digitalne veščine.

Vas zanima podjetništvo, pa ne veste, kje začeti? Obrnite se na finančne in pravne svetovalce podjetja Data! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na podjetniško posvetovanje!

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja