Go to Top

Obračun potnih stroškov v javni upravi se spreminja?

Obračun potnih stroškov – Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo potnih stroškov v zvezi z delom. Računovodje vsak mesec napravijo obračun potnih stroškov, kamor je vštet prevoz na delo in z dela ter službene poti. Strateški svet je pripravil predloge za debirokratizacijo. Po novem naj bi potne stroške javnim uslužbencem obračunavali po 10 centov na kilometer.

Informativni izračun plače

Delodajalci, ali poznate svoje obveznosti za obračun potnih stroškov?  Ste seznanjeni, katere interne akte mora imeti vaše podjetje? Če potrebujete pomoč za obračun potnih stroškov zaposlenih se obrnite na DATA d. o. o. Z veseljem vam bomo priskočili na pomoč. Pišite nam na data@data.si.

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

“Želimo si manj adiministracije”

Strateški svet je pripravil predloge za debirokratizacijo, s katerimi si želijo manj adiministracije, v nekaterih primerih pa tudi nižje davke. Gre za predloge ukrepov na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. V naslednjih tednih bo najprej potekala razprava o predlogih, šele nato pa bo o tem odločala vlada.

BRUTO NETO PLAČA

Dosedanji obračun potnih stroškov

V skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) je delodajalec dolžan delavcu zagotoviti povračilo stroškov prihoda in odhoda z dela. Obračun potnih stroškov na področju povračila stroškov prevoza se javnim uslužbencem povrne v višini javnega prevoza. Če javni prevoz ni možen, se znesek povrne v obliki kilometrine v višini 8% cene neosvinčenega motornega bencina – 95 oktanov. Če je organiziran ali zagotovljen brezplačni prevoz na delo in z dela, javnim uslužbencem povračilo stroškov prevoza na delo ne pripada.

Informativni izračun dnevnice

Javni prevoz ni možen, če

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

  • ne obstaja
  • ga glede na delovni čas ni možno uporabiti
  • bi uporaba javnega prevoza za javnega uslužbenca pomenila več kot 1h dnevne časovne izgube v eno smer (ne glede na vozni red, delovni čas in čas trajanja vožnje)

Pravni nasvet 

Poenostavitev obračuna

Strateški svet za debirokratizacijo je vladi predlagal nabor ukrepov na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. Med drugim so predlagali tudi, da se obračun potnih stroškov poenostavi. Predlagajo ukinitev dotedanje ureditve. Potni stroški naj bi se po novem javnim uslužbencem obračunavali po 10 centov na kilometer. Po njihovih ocenah naj bi tisti, ki živijo v mestu, dobili nekoliko manj povračila, tistim iz bolj oddaljenih krajev pa bi se povračilo potnih stroškov povišalo.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja