Go to Top

Obdavčitev kapitalskih dobičkov razburja podjetnike

Obdavčitev kapitalskih dobičkov

Obdavčitev kapitalskih dobičkov nad pragom dohodnine, se pravi 50 odstotkov,  bo v naslednjih tednih in mesecih pol slovenskih podjetij pregnali iz Slovenije.  Družba Akrapovič, d. d., pa se je odločila za izplačilo celotnega bilančnega dobička v višini 32 milijonov evrov. Tako so se odločili zaradi »negotovosti glede prihodnje davčne obravnave.  Poznavalci pa se bojijo tudi vpliva ukrepov nove vlade na področju plačne politike in obveznosti samostojnih podjetnikov.

Kaj ZDoh-2 vključuje med dohodek iz kapitala:

 • obresti
 • dividende in
 • dobiček iz kapitala; za kapital se štejejo:
  • nepremičnina, ne glede na to, ali je bila odsvojena v spremenjenem ali nespremenjenem stanju,
  • vrednostni papirji in deleži v gospodarskih družbah, zadrugah in drugih oblikah organiziranja
  • investicijski kuponi.

 

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Na seminarju Abeceda poslovanja razložimo, kako je obdavčeno podjetje in kako podjetnik. Pojasnimo še cel kup drugih podrobnosti, na katere mora biti podjetnik pozoren pri vodenju lastnega podjetja ali samostojne dejavnosti.

Politiki mirijo podjetnike, nič še ni zagotovo

obdavčitev kapitalskih dobičkovV LMŠ so ob tem zapisali, da so burni odzivi gospodarstva na vsebino koalicijske pogodbe »nekoliko preuranjeni.” Ključni predstavniki gospodarstva namreč sploh še niso imeli priložnosti pridobiti dodatnih pojasnil in obrazložitev.

Gospodarstvenike je razburila načrtovana obremenitev gospodarstva. Predvsem obdavčitev kapitalskih dobičkov. Na njihove razočarane odzive se je odzval tudi dosedanji in najverjetnejši novi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kot je dejal, je ključno to, da zagovarjajo predvidljivo in stabilno poslovno okolje, ki je lahko edini pravi temelj uspešnega gospodarstva. Nekatere ocene na prvo žogo so po njegovem mnenju preuranjene. Verjame, da bodo v dialogu z gospodarstveniki te prepričali. Pogoji za gospodarjenje se  niso in se ne bodo spremenili tako, da bi bilo treba razmišljati o selitvi poslovanja iz Slovenije.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Vabljeni na brezplačen seminar o obveznostih, ki jih slovenska zakonodaja nalaga delodajalcem. Če boste svoje poslovanje uskladili z zakonodajo, se boste izognili neprijetnim obiskom različnih inšpekcij.

Komentar (1)

 • Silvo Centrih 1. Septembra 2018 - 10:00 Odgovori

  Takšne so obdavčitve na Švedskem, pa se imajo vsi kar lepo:
  —–
  Sweden has a progressive income tax, the general rates for 2018 are as follows (based on yearly incomes):

  0% from 0 kronor to 18,800 kronor

  Circa 32% (ca. 11% county and 20% municipality tax which is the Swedish average): from 18,800 kronor to 468,700 kronor

  32% + 20%: from 468,700 kronor to 675,700 kronor

  32% + 25%: above 675,700 kronor[4]

  The first 18,000 kronor of the yearly income are not taxed.

  Taxable income is reduced by general deductions which means that the marginal tax in practice varies between 7 % on incomes just above 18,800 kronor to 60,1 % on incomes above 675,700 kronor.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja