Go to Top

Ob dnevu žena: ženske in trg delovne sile

Podatki, ki kažejo, kakšen je za ženske statistično trg delovne sile pri nas, je ob mednarodnem dnevu žena objavil Statistični urad RS (SURS). V Sloveniji je nekaj več kot 363.500 delovno aktivnih žensk od skupaj 1.041.240 žensk v državi. Večina delovno aktivnih, 92 odstotkov, jih je zaposlenih, osem odstotkov pa se jih je odločilo za samozaposlitev.

Kar 42,1 odstotkov delovno aktivnih žensk je imelo konec leta 2015 terciarno izobrazbo. Delovno aktivne ženske so lani predstavljale 45,2 odstotka vseh delovno aktivnih Slovencev.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Naredite prvi korak k odprtju svojega podjetja in se nam pridružite na brezplačnem skupinskem svetovanju pred ustanovitvijo.

Več informacij

»V povprečju zaslužijo na mesec 89 evrov manj kot moški,« ugotavljajo o ženskah na trgu delovne sile na statističnem uradu, vendar pa so ženske, po lastni samooceni, s svojim življenjem na splošno bolj zadovoljne kot moški. Nekoliko manj kot moški pa so zadovoljne s porabo prostega časa. Bolj zadovoljne so tudi s službami.

Trg delovne sile: moški še vedno zaslužijo malo več

Povprečna  mesečna bruto plača žensk v letu 2014 je znašala 1.589 evrov, od povprečne mesečne bruto plače moških (1.678 evrov) pa je bila v povprečju nižja za več kot 5 odstotkov. Statistiki ugotavljajo, da je bila razlika največja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, kjer so bile njihove plače v povprečju za 25,3 odstotka ali 699 evrov nižje od plač moških. Ker gre za povprečja, statistiki opozarjajo, da do razlik prihaja tudi zaradi različnih izobrazbenih, poklicnih in starostnih struktur.

V treh dejavnostih pa so bile v letu 2014 plače žensk v povprečju višje od plač moških – v  dejavnostih oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (za 16, 4 odstotka ali 244 evrov), v gradbeništvu (za 14,9 odstotka ali 186 evrov) ter v dejavnosti promet in skladiščenje (za 11,5 odstotka ali 167 evrov). Ženske so bile v teh dejavnostih v manjšini in so opravljale večinoma bolje plačana dela.

trg delovne sile

V zadnjih 15 letih je stopnja registrirane brezposelnosti med ženskami višja kot med moškimi, vendar se ta razlika že zmanjšuje. V 2015 je bila za ženske 13,7-odstotna, za moške 11,1-odstotna. Zanimivo je, da so bile v letu 2014 ženske v povprečju zaradi bolezni iz dela odsotne tri dni, moški pa štiri dni na leto.

Sicer so lani številčno prevladovale v 182 poklicnih skupinah, največ pa jih je opravljalo poklic prodajalke. Njihov delež se povečuje tudi v nekaterih poklicih, ki so nekoč veljali za izrazito moške, npr. v policiji. Še vedno pa so v manjšini na vodilnih mestih, a se tudi tu delež žensk počasi povečuje. Pred desetimi leti jih je bilo med generalnimi direktorji in člani uprav družb 21,8 odstotka, konec leta 2015 pa za 2,8 odstotne točke več.

izobraževanje

Ko se odločite za svoje podjetje ali samozaposlitev, lahko z vodenjem svojega knjigovodstva veliko prihranite.

Več informacij

V letu 2014 je bilo med vsemi 18.400 diplomanti 60 odstotkov diplomantk. Dve tretjini izmed teh diplomantk sta pridobili diplomo iz družboslovja. Vendar pa je bilo konec leta 2012 med vsemi doktoricami in doktorji znanosti le 41 odstotkov doktoric – vseh doktoric je bilo 3.200.

VIR: Surs

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja