Go to Top

Nov zakonski predlog za pomoč gospodarstvu in prebivalcem

Nov zakonski predlog za pomoč gospodarstvu in prebivalcem, ki bo predvidoma interventni zakon spremenil še preden bo dejansko stopil v veljavo so sinoči obravnavali na vladi. Nov zakonski predlog naj bi predvidoma določil:

  • nov način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje,
  • način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije, in
  • splošni okvir za povračilo.

Nov zakonski predlog je namenjen ohranjanju delovnih mest, socialne stabilnosti, gospodarske zmogljivosti, javnih servisov, potencialov v znanosti, kulturi in družbi nasploh.

Ste lastnik podjetja in vam je upadel promet? Se bojite, da bo do tega prišlo? V pravni službi DATA vam pomagamo pri pridobitvi državnih pomoči! Pišite nam na data@data.si .

Nov zakonski predlog za pomoč gospodarstvu in prebivalcem – poglavitne bonitete

Nov zakonski predlog za pomoč gospodarstvu in prebivalcem predvideva:

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

  • da se samozaposlenim odpišejo vse prispevke za vsaj 3 mesece. Interventni zakon trenutno omogoča zgolj odlog prispevkov za socialno varnost za mesece april, maj in junij. Pri teh ukrepih so mišljeni samostojni podjetniki in druge samozaposlene osebe, direktorji družb z enim zaposlenim, zavarovani pod šifro 040, ne pa tudi popoldanski espeji.
  • izplačilo kriznega dodatka (neuradno od 50-200 EUR) upokojencem z najnižjimi pokojninami in najbolj ranljivim socialnim skupinam.

Poleg slednjega naj bi nov zakonski predlog opredelil način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje. Določil naj bi tudi način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije in določitev splošnega okvirja za povračilo.

Zveza svobodnih sindikatov (ZSSS) predlaga posebne ukrepe za samozaposlene

ZSSS za samozaposlene predlaga, da se jim za čas, ko ne morejo opravljati dejavnosti, oprosti plačevanje prispevkov. Predlagajo tudi naj se opredeli tiste dejavnosti, katerim je onemogočeno poslovanje. Samozaposlenim v teh dejavnostih naj bi za obdobje do konca julija pripadla pomoč v višini povprečnega zneska, ki bi ga dobili, če bi bili brezposelni. predlog ne izključuje možnosti brezobrestnega posojila, z ročnostjo 24 mesecev po prenehanju prejemanja pomoči.

Informativni izračun plače

Poleg ukrepov za samozaposlene predlaga tudi, da:

  • se vsaj za obdobje od začetka marca do konca junija za najmanj 30 % zniža najemnina za stanovanja v državni ali občinski lasti.
  • se za čas do konca leta prepove zvišanje cen osnovnih življenjskih potrebščin in zniža stopnja davka na dodano vrednost (DDV) na osnovne življenjske potrebščine.
  • se vsaj za 15 % poveča subvencioniranje vrtcev ter oskrbe v domovih za starejše.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

Vir: 24ur.com

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja