Go to Top

Odlog prispevkov za socialno varnost samozaposlenih

Odlog prispevkov za socialno varnost (s.p. in druge fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, npr. novinarji, odvetniki idr. zasebniki) je eden izmed ukrepov v petek sprejetega Zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov. Zakon bo 28. marca 2020 objavljen v Uradnem listu RS in bo stopil v veljavo 29. marca 2020.

Ste lastnik podjetja in vam je upadel promet? Se bojite, da bo do tega prišlo? V pravni službi DATA vam pomagamo pri pridobitvi državnih pomoči! Pišite nam na data@data.si .

Zakon uvaja odlog prispevkov za socialno varnost samozaposlenih

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Samozaposlenim, ki nimajo drugih zaposlenih in je ta samozaposlitev njihova edina podlaga za vključitev v obvezno socialno zavarovanje, bo zagotovljen odlog plačila prispevkov, ki zapadejo v plačilo v mesecu aprilu, maju in juniju 2020. Navedeni ukrep je namenjen tako za samostojne podjetnike posameznike kot tudi za vse ostale, ki samostojno opravljajo pridobitno dejavnost.

Neporavnane prispevke bodo morali upravičenci poravnati v dveh letih, torej najkasneje do 31. 3. 2022. Plačilo bo možno v enkratnem znesku ali obročno, pri čemer v primeru plačila vseh prispevkov do 31. 3. 2022, na zneske odloženih prispevkov ne bodo tekle zamudne obresti.

Informativni izračun plače

Odlog prispevkov za socialno varnost ni edini ukrep. Katere novosti še uvaja zakon?

Zakon uvaja možnost delnega povračila nadomestila plače v primeru začasnega čakanja na delo in povračilo celotnega nadomestila plače v primeru individualno odrejene karantene. Do delnega povračila pa ne bodo upravičeni vsi delodajalci, ampak le tisti, ki bodo izpolnjevali zakonske pogoje in postopali skladno s postopkom predvidenim z zakonom.

S kakšnim namenom je sprejet zakon?

Zakon je sprejet s ciljem ohranitve delovnih mest zaradi razmer na trgu, ki so in bodo nastale kot posledica izbruha virusa SARS-CoV-2 – Covid-19. Namen zakona je:

  • v delovnih razmerjih zadržati čim več ljudi,
  • ohraniti pravice delavcev in s tem zmanjšati pritisk na odprto brezposelnost,
  • olajšati položaj delodajalcem, saj se posledice virusa že odražajo v celotnem slovenskem gospodarstvu, še posebej v panogah, v katerih obstaja tveganje zmanjšanja potreb po delavcih.

Ukrep, ki zajema odlog prispevkov za socialno varnost samozaposlenih je sprejet s ciljen zmanjšanja pritiska na odprto brezposelnost.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Komentarjev (2)

  • Miha Primc 23. Marca 2020 - 10:04 Odgovori

    Ali bo veljalo tudi za fizicne ossbe z dejavnostjo (popoldanski s.p.)?

    • DATA d.o.o. 24. Marca 2020 - 11:43 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za povpraševanje.

      Vlada je sinoči na seji sprejela predlog sprememb za pomoč gospodarstvu. Predlog naj bi bil potrjen do petka. Svetujemo vam, da spremljate naše novice na spletni strani https://www.data.si, kjer ažurno obveščamo o vseh sprejetih ukrepih.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja