Go to Top

NIJZ opozarja na pogoje za dostavljanje hrane na dom

NIJZ opozarja na pogoje in postavlja smernice za izvajanje dejavnosti: »Dostava hrane na dom«. Ta dejavnost je lahko rešilna bilka za gostinca, ki želi (vsaj delno) opravljati svojo dejavnost v času krize. Je to preprosto izvesti? Kakšne so glavne lastnosti te prodaje in kaj mora podjetnik postoriti za to da dejavnost opravlja na pravilen način, v teh zaostrenih časih?

Informativni izračun plače

Delodajalci, ne veste kateri ukrepi novega Megazakona so za vas najprimernejši? Pišite nam na data@data.sinaši strokovnjaki svetujejo, kakšen ukrep je za vas najprimernejši!

Podjetje Data d.o.o. je lahko vaš zanesljiv partner za računovodske storitve in tudi kot vir informacij!

Pri podjetju Data d.o.o. že trideset let nudimo podporne storitve za podjetnike. Naše računovodske storitvedopolnjujemo z davčnimi in pravnimi svetovanji. Predstavljamo tudi pomemben vir informacij (tudi tistih s strani NIJZ) za vse podjetnike in bodoče podjetnike. Povprašajte po naši ponudbi na data@data.si in se pozanimajte o tem, kaj vse lahko pridobite s tem ko postanete naša stranka!

Naši strokovnjaki so za delodajalce pripravili tudi izračun za izplačilo kriznega dodatka? Potrebujete pomoč pri izračunu za vaše zaposlene?

NIJZ poziva k socialni izolaciji

S 16.3.2020 je vlada uveljavila ukrep zaprtja vseh gostinskih lokalov z namenom poskušanja zajezitve epidemije koronavirusa COVID-19. Gostincem so predlagali tudi naj ne nabavljajo zalog, saj ni bilo jasno navedeno do kdaj naj bi trajal ta ukrep.

Veliko podjetnikov –gostincev, ni videlo luči v tunelu in je pričela raziskovati kako razširiti obstoječo dejavnost ob upoštevanju vladinega odloka. Dostava hrane je za gostince logična rešitev. A pred tem je potrebno, da gostinec poskrbi na vse kar je pravno-organizacijsko potrebnega in vredno je tudi razmisliti na kakšen način naj bi se dostava izvajala.

Pri razlagi določb novega megazakona (npr. čakanje na delo) in iskanju za vas najbolj ugodne rešitve vam lahko pomagajo naši pravni strokovnjaki.

Dostava hrane kot nova dejavnost – ne pozabite pa obvestiti pristojen Urad ter upoštevati smernice NIJZ

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

V kolikor dostava hrane ni bila dejavnost, ki jo je gostinec do sedaj opravljal, mora pred pričetkom izvajanja te dejavnosti, to na novo opredeliti v svojih notranjih kontrolah. Opredeliti mora na novo tudi tveganja, ki jih takšna dejavnost prinaša.

Gostinec, kot nosilec živilske dejavnosti, je dolžan nove oz. dodatne dejavnosti dolžan tudi obvestiti pristojni Območni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Ter po potrebi tudi prilagoditi t.i. analizo tveganja kritičnih kontrolnih točk (Hazard Analysis Critical Control Point ali HACCP).

Vaše podjetje obratuje in zaposleni delajo? Delodajalci, preverite ali morate zaposlenim izplačati krizni dodatek!

Tudi upoštevanje rokov za prijavo nove dejavnosti je pomembno!

Vse spremembe in nove podatke v živilskem obratu je gostinec dolžan nove podatke posredovati Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) oziroma Zdravstvenemu inšpektoratu Republike Slovenije (ZIRS)- To mora postoriti najkasneje v 15 dneh po nastanku spremembe, oziroma 30 dneh za obrate primarnih proizvajalcev živil in krme rastlinskega izvora.

Datini pravnikivam stojimo ob strani tudi, ko ni drugega izhoda in je odpuščanje res nujno. Pomagamo vam pri razlagi zakona in vodenju pravilnega postopka.

NIJZ je pripravil izhodišča za izpolnjevanje pogojev!

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil izhodišča za preprečevanje onesnaženja živil, ki je zahtevana za dejavnost kot je dostava hrane. Pri tem morajo nosilci dejavnosti biti pozorni na zaščito živil pred možnimi viri onesnaženja, pred poškodbami živil, ki bi lahko ogrozile varnost in ustreznost živil. NIJZ opozarja, da je potrebno zagotoviti okolje, ki preprečuje rast in razmnoževanje zdravju škodljivih mikroorganizmov ter tvorbo njihovih strupov – toksinov.

Tako zahteva dostava hrane uporabo čistih in vzdrževanih vozil. NIJZ opozarja na uporabo primernih materialov. Oprema mora biti skladno s smrenicami NIJZ iz materialov, ki omogočajo mokro čiščenje in po potrebi tudi razkuževanje (dezinfekcijo). Vsako prevozno sredstvo mora imeti izdelan načrt čiščenja. Enako velja za opremo, ki se uporablja za tovorjenje, nalaganje in praznjenja prevoznega sredstva z živili. NIJZ predpisuje tudi redno izvajanje nadzora nad škodljivci (mrčes, glodavci…), osebno higieno in ustrezno usposobljenost zaposlenih. Živila in zabojnikih morajo biti tako naložena in zavarovana, da se izključi možnost onesnaženja. Posode v zabojnikih in vozilih se lahko uporabljajo izključno za ta namen.

Tudi transport različnih živil mora zagotavljati, da so ta ustrezno ločena in zavarovana na način, ki preprečuje navzkrižno onesnaženje. Prevozna sredstva je potrebno čistiti med tovori, ko se ta uporabljajo za prevoz drugih proizvodov.

Naši pravniki in računovodski svetovalci nudijo kombinirano svetovanje. Preučijo konkretno situacijo v posameznem podjetju ter poiščejo najboljšo rešitev!

Ne zgolj smernice NIJZ – tudi registracija ustrezne dejavnosti je pomembna!

V kolikor bo podjetnik sam pripravljal in dostavljal hrano, mora imeti registrirano primerno gostinsko dejavnost. V primeru, da bo najel kurirja za dostavo hrane, mora ta na svojem s.p.-ju (podjetju) imeti registrirano dejavnost za dostavo jedi in hrane na dom, brez priprave, oz. »Druga poštna in kurirska dejavnost« (SKD 53.200).

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja