Go to Top

Nepremičninsko posredovanje

Ali kupujete nepremičnino ali pa razmišljate o najemu le te? Novela zakona o nepremičninskem posredovanju omejuje višino plačila za nepremičninsko posredovanje pri najemu; to je plačila za posredovanje pri najemu nepremičnine. Za pravno svetovanje o noveli lahko povprašate tudi našo pravno službo.

Informativni izračun plače

Zakon o nepremičninskem posredovanju določa, da nepremičninska družba pridobi pravico do plačila za posredovanje, ko je sklenjena pogodba, pri sklenitvi katere je nepremičninska družba posredovala.

Nepremičninska družba ne more zahtevati niti delnega plačila za posredovanje pred sklenitvijo pravnega posla, za katerega se posreduje. Nepremičninska družba ima pravico do plačila za posredovanje tudi, če pogodbeni stranki pozneje odstopita od sklenjene pogodbe.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Nepremičninsko posredovanje ter plačilo za posredovanje po novem

Novela zakona o nepremičninskem posredovanju omejuje višino plačila za posredovanje pri najemu nepremičnine. Po novem  lahko nepremičninska družba zaračuna plačilo za posredovanje v višini štirih odstotkov pogodbene vrednosti oz. ne več kot eno mesečno najemnino in ne manj kot 150 evrov.

Omejitev glede višine plačila za posredovanje v višini štirih odstotkov pogodbene vrednosti je do sedaj veljala samo pri nakupu nepremičnin. Od sedaj velja omejitev tudi pri sklenitvi najemnih pravnih poslov.

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Omejitev glede višini posredovanja v višini štirih odstotkov pogodbene vrednosti ne bo veljala med gospodarskimi subjekti.

Dejavnost nepremičninskega posrednika bodo lahko po novem opravljali tudi tujci, ki bodo za to izpolnjevali za to predpisane pogoje.

Ali potrebujete kupoprodajno ali najemno pogodbo? Ali potrebujete pomoč pri vpisu v Evidenco trga nepremičnin? Pokličite: reklama za pravno službo

Pravni nasvet

Vpis v Evidenco trga nepremičnin

Evidenca trga nepremičnin je zbirka podatkov o kupoprodajnih pravnih poslih z nepremičninami in o najemnih pravnih poslih za stavbe in dele stavb.

V Evidenco trga nepremičnin morajo poročati pravne osebe in samostojni podjetniki:

– prodajalci nepremičnin za kupoprodajne posle,

– lizingodajalci v poslih finančnega najema (lizinga) nepremičnin, za katere je bil  obračunan davek na dodano vrednost (DDV),

– najemojemalci stavb ali delov stavb, katerih najemodajalec je fizična oseba, in jih vzamejo v odplačni najem za najmanj šest mesecev,

– najemodajalci stavb in delov stavb, pri njihovi oddaji v odplačni najem za najmanj šest mesecev.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja