Go to Top

Očetovskega dopusta ni več brez nadomestila

Od 1. januarja 2018 ima oče pravico do 30 koledarskih dni plačanega očetovskega dopusta, pravice do neplačanega očetovskega dopusta pa ni več.

>>> Bi se samozaposliti, a ste v dvomih, kaj to pomeni za vaše prihodke? Vse informacije dobite na našem brezplačnem izobraževanju Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

V letu 2016 se je začelo postopno preoblikovanje neplačanega v plačan očetovski dopust. Slednji se je tako najprej podaljšal s 15 na 20 dni, v letu 2017 na 25, letos pa na 30 dni. Očetom torej odslej pripada 30 dni plačanega dopusta, za katere nadomestilo krije država. Pravice do neplačanega očetovskega dopusta pa ni več.

>>> Krajši delovni čas zaradi starševstva – komu pripada?

Koriščenje očetovskega dopusta

očetovskega dopustaKot pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), mora prvih 15 koledarskih dni očetovskega dopusta oče izrabiti do šestega meseca otrokove starosti. Oče ima po novem pravico še do 15 koledarskih dni plačanega dopusta, ki ga mora izrabiti v strnjenem nizu po koncu starševskega dopusta. Najkasneje pa do konca prvega razreda osnovne šole otroka.

Nova ureditev velja za vse očete novorojenčkov, ki prvič uveljavljajo pravico do očetovskega dopusta. Torej za tiste, ki bodo vlogo vložili po 1. januarju 2018.

“Plačane dneve očetovskega dopusta po novi ureditvi pa bodo lahko uveljavljali tudi očetje otrok, mlajših od treh let, ki še niso v celoti izkoristili neplačanega dela očetovskega dopusta. Tudi če so v letu 2016 že pridobili pravico do 5 plačanih dni oziroma v letu 2017 do 10 plačanih dni. Če so jih že izkoristili, bodo imeli možnost izrabiti še 5/10 dni. Če pa teh 5/10 plačanih dni še niso izkoristili, pa bodo lahko izrabili 10 dni v strnjenem nizu,” so razložili na MDDSZ.

Za tiste očete, ki imajo otroka starejšega od treh let, pa nova ureditev ne velja. Ti namreč pravice do neplačanega dopusta, ki se preoblikuje v plačani dopust, nimajo več.

Vsem staršem letos pripada otroški dodatek, najverjetneje pa tudi pomoč ob rojstvu otroka.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

>>> Če vas mika dodaten zaslužek, ne spreglejte našega brezplačnega izobraževanja Zasluži denar s svojim hobijem ali idejoRegistracija podjetja je pri nas na Dati hitra, enostavna in brezplačna!

Na kaj je treba paziti pri uveljavljanju pravice?

Plačani dopust lahko očetje uveljavljajo na centru za socialno delo, kjer oddajo vlogo. V njej še ni treba navesti datumov, kdaj bi radi koristili dopust. To očetje sporočijo naknadno, po koriščenju dopusta.

  • Očetovski dopust se uveljavlja na centru za socialno delo, na katerem je mati uveljavljala pravico do materinskega dopusta. In sicer najpozneje dan pred nastopom očetovskega dopusta.
  • Vlogi se priloži obvestilo porodnišnice o rojstvu otroka (rojstni list otroka), saj se pravica do očetovskega dopusta pridobi šele po rojstvu otroka.
  • V primeru zunajzakonske skupnosti je treba za uveljavljanje te pravice po rojstvu otroka predložiti zapisnik o priznanju očetovstva
  • Najkasneje 30 dni pred predvidenim nastopom očetovskega dopusta mora oče obvestiti delodajalca o nameri izrabe dopusta.
  • O izrabi 15 dni očetovskega dopusta po koncu starševskega dopusta za tega otroka mora oče obvestiti center za socialno delo zaradi izplačila nadomestila.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja