Go to Top

Socialni prejemki so se zvišali

Socialni prejemki so se zvišali

Socialni prejemki so se zvišali s 1. avgustom,  so sporočili z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Po novem bo tako višja socialna pomoč (redna in izredna), zvišujeta se pogrebnina in posmrtnina, povečal pa se bo tudi varstveni dodatek.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Bi se samozaposlili? Kaj morate pred tem vedeti, vam povemo na našem seminarju.

Več informacij

Kot so pojasnili na pristojnem ministrstvu, so se socialni prejemki zvišali zaradi redne uskladitve na podlagi objavljenega indeksa rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar – junij 2017, ki je določena v Zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom. Število prejemnikov denarne socialne pomoči je trenutno 53.558, varstveni dodatek pa prejema 15.277 oseb.

Kateri socialni prejemki so vam še na voljo, smo pisali v prispevku Kateri socialni transferji so vam na voljo?. Če že dlje časa neuspešno iščete službo, je morda priložnost za vas samozaposlitev. Na našem brezplačnem seminarju lahko preverite, kakšne prednosti in slabosti prinaša.

Prijava na izobraževanje

Če pa že imate idejo, kaj bi v svojem morebitnem podjetju delali, lahko idejo pridete preverit na seminar Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Tudi ta je brezplačen.

Socialni prejemki: Denarna socialna pomoč

Denarna socialna pomoč je namenjena zadovoljevanju minimalnih življenjskih potreb v višini, ki omogoča preživetje. Uveljavite jo lahko, če dohodek na osebo ne dosega meje dohodkov, ki je zakonsko predpisana. Višina denarne socialne pomoči od 1. avgusta 2017 znaša 297,53 evrov (za samsko osebo) ali največ 889,61 evrov za družino (na primer za štiričlansko družino z dvema šoloobveznima otrokoma in brez zaposlitve).

Socialni prejemki: Varstveni dodatek

socialni prejemkiVarstveni dodatek je namenjen posameznikom in družinam, ki si materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere sami ne morejo vplivati.

Samska oseba lahko prejme varstveni dodatek, če izpolnjuje zakonsko določene pogoje in njen mesečni dohodek ne presega 484,97 evrov (prej 476,87). Če ima samska oseba tudi lastni dohodek, se varstveni dodatek določi v višini razlike med 484,97 evrov in lastnim dohodkom. Več pa v prispevku Komu pripada varstveni dodatek?.

Socialni prejemki: Pogrebnina in posmrtnina

Med socialnimi prejemki, ki so s prvim avgustom višji, sta tudi pogrebnina in posmrtnina. In sicer znesek posmrtnine od 1. avgusta znaša 297,53 evrov, znesek pogrebnine pa 595,06 evrov.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja