Go to Top

Naslov podjetja – ko se dejavnost opravlja drugje

Naslov podjetja je eden od obveznih podatkov, ki jih mora samostojni podjetnik navesti v postopku ustanovitve s.p.

Naslov podjetja je obvezno potrebno navesti ob ustanovitvi podjetja . Sedež podjetja je kraj, poslovni naslov sta ulica in hišna številka.

Poslovni naslov podjetja

Za sedež podjetja se lahko določi kraj:

  • v katerem boste opravljali dejavnost ali
  • kjer boste v glavnem vodili posle podjetja ali
  • kjer deluje poslovodstvo družbe.

Določitev sedeža in poslovnega naslova pomeni tudi določitev poštnega naslova za vročanje pošte.

Kaj pa drugi naslov podjetja?

Kaj pa se zgodi v primeru, ko podjetnik svoje dejavnosti ne opravlja na tem prijavljenem naslovu, ampak na drugem naslovu? Tako vprašanje nam je poslal bralec naših prispevkov: “Živim v Ljubljani v najemniškem stanovanju, s.p. pa imam prijavljen v drugi občini, na svojem stalnem prebivališču. Uradno pošto, ki se tiče mojega s.p., bi rad dobival na naslov v Ljubljani. Kaj priporočate?”

Naslov podjetjaPodjetniški svetovalci podjetja Data svetujejo, naj se najprej pogovori z lastnikom stanovanjske enote, kjer živi. Lahko se namreč z njim dogovori, da za naslov svojega podjetja navede naslov svojega začasnega bivališča. Če se lastnik nepremičnine s tem strinja, mu bo moral izpolniti in overiti Izjavo lastnika podjetja. S to izjavo nato na VEM točki Data spremeni naslov svojega podjetja in vsa pošta bo prihajala na novi naslov.

Če pa se lastnik nepremičnine s tem ne strinja ali pa morda s.p. o tem z njim sploh ne želi govoriti, je najbolje, da uredi preusmeritev pošte. To mora urediti na pošti, pod katero spada njegov s.p. V tem primeru gre samo za preusmeritev pošte in naslov začasnega prebivališča, kamor bo prejemal pošto, ni uraden naslov s.p.-ja.

Naslov podjetja frizerke Mojce

Mojca Novak se je odločila, da odpre frizerski salon. Kako poteka registracija podjetja, je izvedela na brezplačnem skupinskem svetovanju, ki ga vsako sredo pripravimo na sedežu podjetja Data.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Mojca je torej na VEM točki Data enostavno in brezplačno odprla svoj s.p. S.p. je registrirala na svojem domačem naslovu v Ljubljani, kjer je torej poslovni naslov podjetja. Tja bo dobivala vso pošto, naslovljeno na njeno podjetje. Frizerskega salona pa ne bo imela doma, ampak v Domžalah. Tam je namreč najela poslovni prostor. V Domžalah bo torej podružnica njenega podjetja, ki jo mora ustrezno prijaviti. Kako naj to stori?

Z lastnikom omenjenega poslovnega prostora bo podpisala najemno pogodbo, lastnik pa ji bo pripravil in overil Izjavo lastnika podjetja. S to izjavo bo Mojca prišla na VEM točko Data, kjer bo k svojemu s.p. doregistrirala podružnico.

Če Mojca v svojem salonu zaposluje še kako frizerko, jo – tako kot tudi vse ostale delodajalce – vabimo na naš brezplačen seminar, kjer predstavljamo vse obveznosti, ki jih slovenskim delodajalcem nalaga zakonodaja.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja