Go to Top

Napoved za odmero dohodnine od dividend in obresti: še 10 dni časa!

Še deset dni časa imate za napoved za odmero dohodnine od dividend in obresti! To je novost, saj so morali zavezanci napoved za odmero dohodnine od dividend in obresti do sedaj vlagati na vsake tri mesece, po novem pa le enkrat letno.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Zaposlitev ali samozaposlitev?

Več informacij

Gre za posledico spremembe 326. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku na podlagi novele ZDavP-2I. Rok za vložitev napovedi je torek, 28. februar 2017.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dosežene obresti in dividende v letu 2016 morajo zavezanci vložiti kot napoved za odmero dohodnine od dividend in obresti pri banki ali hranilnici v državi, ki ni članica Evropske unije oziroma druge obresti.

Dividende

obrestiDividende so izplačilo udeležbe v dobičku podjetja in drugi dohodki, doseženi na podlagi lastniškega deleža.

Napoved mora davčni zavezanec vložiti, kadar dividende izplača oseba, ki ni plačnik davka (dividende, prejete iz tujine). Napoved se lahko vloži tudi preko portala eDavki, če ima digitalno potrdilo.

V primeru, da dividende izplača plačnik davka (podjetje v Sloveniji), mora plačnik davka izračunati, odtegniti in plačati davčni odtegljaj kot dohodnino po stopnji 25 odstotkov. Dividend se ne vključuje v letno dohodninsko napoved,  prejemnik dividend pa v tem primeru nima nobenih obveznosti.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Na podlagi napovedi (rok je 28. februar 2017) nato davčni organ izda odločbo o višini dohodnine od dividend do 30. aprila s plačilnim nalogom, ki ga mora davčni zavezanec poravnati v 30 dneh od vročitve.

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Obresti

Obresti so lahko obdavčene ali pa tudi ne. Od obdavčljivih obresti se izračuna in plača dohodnina po stopnji 25 % od davčne osnove, ki se šteje kot dokončni davek in se ne všteva v letno odmero dohodnine.

Če je posameznik dobil izplačane obresti pri banki ali hranilnici v državi, ki ni članica Evropske unije oziroma je prejel še druge obresti, mora na finančnem uradu vložiti spodnji obrazec oziroma napoved.

V davčno osnovo le obresti do tisoč evrov

Če posameznik v preteklem letu dobil izplačanih več kot tisoč evrov obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Sloveniji ali Evropski uniji, mora najpozneje do 28. februarja na finančni urad poslati drug obrazec.

Preberite tudi:

Prijava na brezplačno izobraževanje

Vas zanima registracija s. p.? Ali pa vas zanimajo vsi naši podjetniški seminarji?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja