Go to Top

Napoved obresti na denarne depozite, dividende … – do 28. februarja!

Napoved obresti na denarne depozite, dobičke od odsvojitve vrednostnih papirjev, drugih deležev, investicijskih kuponov, drugih obresti in dividend je potrebno FURS-u oddati do 28. februarja!

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Rok za napoved obresti na denarne depozite se bliža!

Datum 28. februar je rok za oddajo vloge za odmero dohodnine za leto 2022 iz naslova dohodkov iz kapitala, dohodka iz oddajanja premoženja v najem ter napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov. V kolikor potrebujete posvet pri davčnem strokovnjaku glede oddaje teh ali povezanih napovedi za dohodnino oz. glede obdavčitve nasploh, nas za ponudbo pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si!

Informativni izračun plače

Kdo mora oddati napoved obresti na denarne depozite?

V kolikor je posameznik v preteklem letu prejel več kot 1.000 evrov obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ki imajo sedež v Sloveniji ali EU mora kot zavezanec oddati napoved obresti za odmero dohodnino. Rok za to, da odda napoved obresti je 28. februar in se odda za preteklo leto.

Napoved obresti se lahko odda pri kateremkoli davčnem uradu. Obrazec za napoved obresti lahko najdete tukaj.

Minimalna plača v 2023 – gre za največji dvig v zadnjih letih!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2023, kakšni zneski veljajo?

Kaj pa napoved obresti v primeru izplačila teh izven držav EU?

V primeru, da je posameznik v preteklem letu prejel obresti pri banki, ki ni v Sloveniji oz. kateri drugi državi članici EU, ali pa je prejel druge obresti (kot npr. na dolžniške vrednostne papirje iz tujine), potemtakem mora oddati napoved obresti ne glede na njihovo višino.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj se zgodi po oddaji obrazca za napoved obresti?

Na podlagi oddane napovedi FURS najkasneje do 30. aprila izda odločbo s plačilnim nalogom. Ta plačilni nalog mora zavezanec poravnati v 30 dneh od vročitve.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Kakšen je postopek za napoved obresti, ki so drugačne narave od zgoraj naštetih?

V kolikor zavezanec prejme obresti, drugačne od zgoraj navedenih, in so te obdavčljive ter zavezujejo plačnika davka k izplačilu, je plačnik dolžan izračunati, odtegniti in plačati dohodnino od obresti v breme dohodka zavezanca. Več o tem lahko povprašate našega davčnega svetovalca. Za plačljivi strokovni davčni posvet nas kontaktirajte preko telefona 01 600 1530 ali preko elektronske pošte data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja