Go to Top

Nakazilo dohodnine naslednji teden!

Nakazilo dohodnine 2017

Nakazilo dohodnine – S Finančne uprave RS so namreč konec avgusta sporočili, da so izdali 27.838 odločba o odmeri dohodnine za leto 2017, tistim zavezancem, ki so vložili ugovor zoper informativni izračun dohodnine. To je 66,36 odstotkov odločb glede na vložene ugovore. Vse ostale odločbe bodo izdali do 31. oktobra 2018. Ti zavezanci bodo nakazilo dohodnine prejeli v 30 dneh o vročitvi odločbe.

In koliko zavezancev vloži ugovor na izračun dohodnine? V zvezi z dohodnino 2017 je bilo izdanih 1.528.772 informativnih izračunov dohodnine. Zoper te izračune je do roka podalo ugovor 41.952 oziroma 2,7 odstotka zavezancev. Kar 26.180, torej 62,4 odstotka se jih je nanašalo na spremembe ali dopolnitve podatkov o vzdrževanih družinskih članih. Večina teh pričakuje nakazilo dohodnine, saj so jim med letom obračunali višjo akontacijo.

Veste, kdo so lahko vzdrževani družinski člani in kakšne so višine olajšav pri napovedi dohodnine za leto 2017?

Kako uveljavljanje vzdrževanih družinskih članov vpliva na dohodnino, sicer lahko izračunate s pomočjo našega informativnega spletnega izračuna.

Ostali razlogi za ugovor na izračun dohodnine 2017 so še spremenjeni ali dopolnjeni podatki o dohodkih iz tujine, uveljavljanje davčnih olajšav, spremenjeni ali dopolnjeni podatki o dohodnini in napačen izračun dohodnine.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Ali ob pogledu na svoje skupne dohodke v lanskem letu ugotavljate, da bi bili višji, če bi delali v svojem podjetju? Vabljeni na brezplačen seminar, kjer vam pomagamo ugotoviti, ali lahko s svojo poslovno idejo zaslužite.

Naslednji teden pride nakazilo

Nakazilo dohodnineZa vse zavezance, ki ste konec avgusta prejeli pošto z oznako “odločba o odmeri dohodnine,” velja, da se izteka rok za doplačilo dohodnine. Ta je 30 dni od datuma vročitve odločbe. V zadnji tranši je bilo odločb, ki zavezancem nalagajo doplačilo, 6.899 oziroma slaba četrtina. Povprečen znesek doplačila je 510 evrov.

Prav tako boste v 30 dneh od datuma vročitve odločbe dobili nakazilo na TRR vsi zavezanci, ki imate vračilo dohodnine. Takih je 19.011 oziroma 68,29 odstotka. Povprečni znesek vračila znaša 662 evrov.

Zoper odločbo je sicer možna pritožba, a pozor: pritožba ne zadrži izvršitve. To pomeni, da mora zavezanec kljub morebitni pritožbi davek plačati v 30 dneh od datuma vročitve odločbe.

Kot rečeno, za ostale zavezance Finančna uprava RS nadaljuje postopke odmere dohodnine. Zadnja odločba o odmeri dohodnine za leto 2017 bo tako izdana do 31. oktobra 2018. Tako namreč določa Zakon o davčnem postopku.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Na VEM točki Data ob vodenju izkušenih svetovalcev lahko hitro in brezplačno ustanovite podjetje. Data vam tudi kasneje na podjetniški poti stoji ob strani s ponudbo zanesljivih računovodskih storitev, številnimi izobraževanji in podjetniškimi svetovanji. Podjetnikom priporočamo predvsem kakovostno pravno svetovanje, ki lahko prihrani marsikatero zagato.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja