Go to Top

Najvišji stroški poslovanja, ki jih lahko banka zaračuna, bodo vezani na višino osnovnega zneska

Cilj osnovnega plačilnega računa je vsakemu potrošniku omogočiti dostop do bančnega računa in tako omejiti finančno izključevanje. To je dobra novica za potrošnike, ki jim banke ne želijo odpreti bančnega računa, ker ti zanje niso dobičkonosni, ali pa si računa zaradi vse višjih stroškov poslovanja z banko enostavno ne morejo privoščiti, pišejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Najvišji stroški poslovanjaFinančno ranljivi potrošniki

Osnovni znesek minimalnega dohodka določa Zakon o socialnovarstvenih prejemkih (ZSVarPre).

Najvišje mesečno nadomestilo bo tako znašalo 4,62 evra, posebni primer pa so finančno ranljivi potrošniki, ki so upravičenci do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka.

Za te potrošnike bo mesečno nadomestilo omejeno na 2,31 evra. To nadomestilo vključuje največ 8 poravnanih plačilnih nalogov in direktnih obremenitev na mesec.

Prijava na izobraževanje

Pri ZPS še pišejo, da so zadovoljni, da so se na Banki Slovenije odzvali na njihove argumente, da so prvotno predlagana nadomestila previsoka za finančno ranljive potrošnike. Menijo tudi, še pišejo, da bi morala biti nadomestila sicer za boljšo dostopnost do poslovanja z banko za ranljive skupine še nižja.

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Redno preverjanje, če imajo nadomestila vpliv na finančno izključevanje

Banka Slovenije redno preverjala ali imajo določena nadomestila vpliv na finančno izključevanje. “Šele prenos pravil v prakso bo namreč pokazal ali obstajajo družbene skupine finančno ogroženih postopkov, ki si osnovnega plačilnega računa še vedno ne morejo privoščiti, potrebno pa bo spremljati tudi prakso bank pri odpiranju teh računov potrošnikom,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Prijava na izobraževanje

Kolikšni so najvišji mesečni stroški poslovanja, ki jih banka lahko zaračuna potrošniku?

Klikni in deli

Zakon poleg osnovnega plačilnega računa prinaša tudi izboljšave za potrošnike, ki bančni račun že imajo. Potrošnikom bo omogočal boljši pregled nad stroški njihovega poslovanja z banko in lažjo primerjavo bančne ponudbe, obenem pa jim bo olajšal zamenjavo banke s pomočjo preglednega in hitrega postopka, še pišejo na ZPS.

Novi v podjetništvu? DATINI strokovnjaki na vaša vprašanja odgovarjajo tudi poleti! Rezervirajte si svoj termin na data@data.si ali nas pokličite po telefonu na 01 600 1530.

Prijava na izobraževanje

Vir: ZPS

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja