Go to Top

Najbolj iskani poklici v Sloveniji

Najbolj iskani poklici v Sloveniji

Najbolj iskani poklici v Sloveniji – povpraševanje po delavcih je pri nas veliko. Danes je na spletni strani Zavoda za zaposlovanje RS objavljenih 3.326 prostih delovnih mest. Med njimi so številni najbolj iskani poklici v Sloveniji. Slovenski delodajalci pa vse pogosteje poročajo, da jim primanjkuje ustreznega kadra.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Poznate vse obveznosti delodajalca? Naši pravniki z bogati izkušnjami na področju delovnega prava so jih zbrali na enem mestu – vabimo vas na brezplačen seminar o vseh obveznostih delodajalcev.

Najbolj iskani poklici so obrtniki

Delež delovno aktivnih Slovencev raste, junija se je približal številki iz leta 2008. Na Zavodu za zaposlovanje ocenjujejo, da bi lahko ta rezultat v prihodnje presegli. Vseeno določen delež ljudi ostaja brezposeln. Najtežje zaposljivi so starejši (kljub aktivnim ukrepom za njihovo zaposlovanje), tudi zato, ker je na trgu dela danes več starejših kot pred leti, med drugim zaradi sprememb pokojninske zakonodaje. Preberite, kdo se lahko upokoji v letu 2018!

najbolj iskani pokliciPomanjkanje delovne sile vse bolj občutijo slovenski obrtniki. Povpraševanje po delavcih je v skoraj vseh obrtnih poklicih večje od ponudbe (izjeme so frizerji, vrtnarji in cvetličarji).

In kateri poklici so v Sloveniji trenutno najbolj iskani? To so oblikovalci kovin (orodjarji), strugarji in mizarji ter kuharji in natakarji. Danes je samo na strani Zavoda za zaposlovanje objavljenih 237 prostih delovnih mest v strežbi! Težave pri iskanju usposobljene delovne sile imajo tudi gradbinci in prevozniki.

Tudi na Obrtni zbornici Slovenije opozarjajo, da je pomanjkanje kadrov v obrtnih poklicih zelo pereče. Danes so namreč obrtniki najbolj iskani. Zato v Obrtni zbornici Slovenije spodbujajo mlade in njihove starše, naj se bolj odločajo za obrtne poklice.

Če ste spretni v katerem od iskanih poklicev, je smiselno razmisliti o samozaposlitvi. Vabljeni na brezplačen seminar o prednostih in slabostih samozaposlitve.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Delodajalci se trudijo obdržati zaposlene

Na Zavodu za zaposlovanje opažajo, da so potrebe delodajalcev pogosto v neskladju s profili iskalcev zaposlitve. Med brezposelnimi namreč ni več dovolj ustreznih kandidatov. Zato se delodajalci vse bolj trudijo, da zaposlene obdržijo. V prihodnosti pa se bodo morali še bolj potruditi, da bodo obdržali dobre delavce. Pri tem ne gre le za višje plače (preberite, koliko znaša minimalna plača v Sloveniji), temveč med drugim tudi boljše delovne pogoje in urnik dela.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja