Go to Top

Naftni derivati iz Rusije bodo s 5. februarjem pod sankcijami!

Naftni derivati iz Rusije bodo po zagotovilih trgovcev z lahkoto zamenjani s strani drugih virov

Naftni derivati iz Rusije bodo v začetku februarja pod sankcijami. To sledi po prepovedi čezmorskega uvoza nafte iz Rusije, kar je EU omejila v decembru. Dobavitelji zagotavljajo, da bo uvoz naftnih derivatov z lahkoto nadomeščen. Kako bodo navkljub sprejetim ukrepom na področju energentov odreagirali dobavitelji, potrošniki in večja podjetja? Imate vprašanja iz področja uvoza, izvoza, DDV-ja ali obdavčitve nasploh? Kontaktirajte naše pravne svetovalce oz. davčne strokovnjake preko telefona 01 600 1530 ali elektronske pošte na data@data.si! Ta dva kontakta pa lahko uporabite tudi, če načrtujete ustanovitev d.o.o. ali odprtje s.p.? Boste mogoče poslovali kot normiranec s.p.?

Ustanovitev podjetja

Naftni derivati so se tudi pred sankcijami trgovali izredno volatilno

Naftni derivati, kot so bencin, kerozin in dizel, po 5. februarju ne bodo več smeli biti uvoženi iz Rusije zaradi njenih vojaških aktivnostih je določila EU, kot del zaporednih sankcij. To sledi prepovedi uvoza surove nafte preko morja, ki se je začela v decembru. EU je tudi znatno omejila ceno preostale nafte s t.i. cenovno kapico, ki jo je postavila pri 60 ameriških dolarjih na sodček.

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

Minimalna plača v 2023 se bo (končno) povišala! Za koliko?

Naftni derivati naj bi po izpadu dobavljanja iz Rusije k nam prišli v večjem delu iz Savdske Arabije

Tako kot na nivoju EU, bodo najverjetneje v Sloveniji naftni derivati iz Rusije nadomeščeni s tistimi iz Savdske Arabije. Večkratno povečanje dobavne količine nekaterih naftnih derivatov naj bi prišlo tudi iz drugih držav. Naftni derivati naj bi tako v večjih količinah prišli iz držav kot so Kuvajt in ZDA. Po zagotovilih slovenskih dobaviteljev naj motenj v oskrbi naj ne bi bilo.

Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Kako so sankcije na dobrine, kot so naftni derivati vplivali na trge

Poleg EU so tudi druge države vstopile v dogovor za vpeljavo sankcij. To so storile države, kot so Švica, ZDA, Kanada in druge. Odziv na trgih pa naj bi bil mešan. Poleg vprašanja, od kje naj bi v EU prihajali nadomestni naftni derivati, je ob oznanitvi teh postalo jasno, da naj bi se predhodna globalna struktura dobaviteljev in porabnikov le premešala – ob višjih transportnih stroških.

Kljub mešanemu odzivu, so tudi druge države izkoristile to situacijo, v kateri so nafta in naftni derivati. Tako si je na primer Indija od Rusije izposlovala nižjo cenovno kapico za nafto, kot bi jo sicer. Analitiki ugotavljajo da bi naj to vsekakor imelo zaželen učinek, saj naj bi v prihodnjem letu ruski državni proračun utrpel znatno izgubo. Ocene med ekonomisti napeljujejo celo na prisilno vpeljevanje varčevalnih ukrepov v tej državi.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja