Go to Top

Naberi in prodaj – ODD. Naberi, predelaj in prodaj – s. p.

“Naberi sam” je stavek, ki ga dandanes slišimo vse večkrat. Kljub bogati izbiri izdelkov na trgovskih policah se ljudje vedno bolj zatekamo v naravo in k iskanju (ponovnega) ravnovesja z njo. Vedno večje je povpraševanje po pridelkih, ki so dani od narave, te pa lahko nabiramo in prodajamo tako, da priglasimo osebno dopolnilno delo, torej brez, da bi registrirali podjetje. Vendar pozor, to velja le za določene naravne danosti ter le za prodajo teh v njihovi prvotni obliki. Če bi denimo gobe želeli vlagati in sušiti ter jih prodajati po domovih ali na tržnici, bi morali podjetništvu podati roko in se, recimo, samozaposliti.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Kako so urejene različne oblike dela in zaslužka? Koliko od vsake oblike odtegne država?

Več informacij

Fizična oseba, ki ima priglašeno opravljanje osebnega dopolnilnega dela (ODD), lahko nabira in prodaja gozdne sadeže in zelišča v nespremenjeni obliki (torej brez stiskanja, predelave, sušenja, mariniranja itd.). V tem primeru torej ne more veljati, da bi prodajali npr. jabolka v njihovi prvotni obliki, saj to velja le za gozdne sadeže in zelišča, torej za gobe, šparglje, kostanj, čemaž in podobno, ki sodijo na seznam A vseh del, ki se lahko opravljajo kot ODD. Več o tem si lahko preberete v Nabiranje in prodaja sadežev narave se šteje v osebno dopolnilno delo.

Prijava na izobraževanje

naberiČe ne gre za prodajo v prvotni obliki, na ODD pozabite

V primeru, da želi oseba zgoraj omenjene pridelke prodajati tudi v predelani obliki, se zadeva nekoliko bolj zaplete. No, nikakor se ne zaplete na VEM točki DATA, kjer hitro in enostavno ter brezplačno poskrbimo za registracijo samostojnega podjetja. Za prodajo zgoraj omenjenih predelanih živil boste namreč potrebovali odpreti podjetje in registrirati dejavnost(i), kot je npr. Nabiranje gozdnih dobrin, razen lesa (02.300), Druga predelava in konzerviranje sadja in zelenjave, ki se po Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) umešča pod šifro 10.390, za predelavo gob pa dejavnost pod šifro 10.890Proizvodnja drugih prehrambenih izdelkov, drugje nerazvrščenih. Če bi denimo iz gozdnih sadežev želeli proizvajati sladoled, bi bila potrebna registracija spet druge dejavnosti (Proizvodnja sladoleda; 10.520), vsem pa je skupno, da ko gre za predelavo živil, je potrebno imeti tudi registracijo živilskega obrata ter upoštevati predpise in zakonodajo, ki se nanašajo na živilsko dejavnost, predvsem glede minimalnih higienskih pogojev, o katerih si lahko več preberete v Tudi kuhanje marmelade vam lahko prinese denar.

Vse dejavnosti, ki jih lahko registrirate, so podrobneje opisane tukaj.

Prodaja izdelkov na stojnicah in po domovih

Prijava na izobraževanje

Če bi želeli predelane tovrstne izdelke prodajati na tržnicah in stojnicah ter jo prodajati v npr. kozarcih in drugi embalaži, ki bi jo morali dokupiti, je zopet potrebna registracija druge dejavnosti, in sicer Trgovine na drobno na stojnicah in tržnicah z živili, pijačami in tobačnimi izdelki (47.810), če pa želite svoje izdelke peljati direktno na naslove potrošnikov, pa bi bila potrebna registracija Druge trgovine na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic (47.990 ). Za dostavo pridelkov s kombijem bi bilo potrebno registrirati dejavnost Cestnega tovornega prometa (49.410).

Naberi in prodaj: ODD. Naberi, predelaj in prodaj: s. p.

Klikni in deli

ODD ali s. p.?

V primeru, da bi vaši polletni prihodki iz naslova ODD presegli slabih 3040 evrov in bi želeli naravne pridelke, kot so gozdni sadeži in zelišča prodajati v predelani obliki, je torej smiselno, da se iz oblike ODD podate v samozaposlitev, saj bi z odprtim s. p. in priglašenim ODD imeli le dodatne stroške in tako plačevali prispevke za samozaposlitev ter hkrati vrednotnico za ODD, ki vas mesečno stane 9 evrov. Poleg tega lahko kot s. p. registrirate več dejavnosti, tudi naknadno, doregistracija dejavnosti pa je brezplačna. Preberite vse razloge, kdaj se vam splača narediti prehod iz ODD v s. p.

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Imate vprašanje, na katero vam lahko odgovorijo naši izkušeni podjetniški svetovalci? Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si in si zagotovite svoj termin!

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja