Go to Top

Menjava pnevmatik – bliža se 15. november

Menjava letnih pnevmatik za zimske je skladno z Zakonom o pravilih cestnega prometa obvezna za motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem. V omenjenem obdobju  ter v zimskih razmerah, ki se pojavijo zunaj omenjenega obdobja, morajo biti omenjena vozila opremljena z zimsko opremo.

Informativni izračun dohodnine

Menjava in nakup novih pnevmatik

Bliža se čas, ko bo za večino voznikov menjava letnih pnevmatik za zimske obvezna. Po več sezonah pa se tako letne kot zimske pnevmatike tudi obrabijo in jih je potrebna menjava oziroma nakup novih. Tu pa se včasih pojavijo težave, ko potrošnik šele po nakupu in ko je menjava že opravljena  izve, da mu je prodajalec prodal nove pnevmatike, ki so bile izdelane pred tremi leti. Posledično je vprašljivo njihovo skladiščenje skladno z navodili proizvajalca. Na pnevmatiki so namreč vtisnjene štiri številke, ki pomenijo datum izdelave pnevmatike.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Za potrošnika je pomembna informacija, da se v bližini DOT napisa na stranskem robu pnevmatike nahaja štirimestna številka. Prvi dve številki pomenita teden, zadnji dve številki pa leto izdelave.

Predpisa, ki določa dovoljeno starost pnevmatik ni

Predpisa, ki bi urejal, koliko so lahko stare pnevmatike, da se lahko prodajajo kot nove, ni. Razna nacionalna združenja distributerjev smatrajo, da se ob pravilnem skladiščenju pnevmatike lahko prodajajo kot nove še 3 do 5 let po izdelavi. Proizvajalci avtomobilov pa običajno priporočajo menjavo pnevmatik nekje po 6 letih uporabe, ko guma začne izgubljati prvotne lastnosti v materialu.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Strokovnjaki priporočajo, da potrošnik že preden je izvedena menjava in plačilo pnevmatik pri prodajalcu oziroma vulkanizerju pridobi informacijo o starosti pnevmatik, ki jih namerava kupiti. Na osnovi tega se nato odloči za nakup ali poišče pnevmatike novejšega letnika.

Menjava pnevmatik pri vulkanizerju

Vulkanizerstvo je dejavnost, ki se ukvarja s prodajo, nameščanjem, popravilom in predelavo avtomobilskih pnevmatik. Menjava pnevmatik pa je torej tudi dejavnost, ki lahko odlično dopolni storitve, ki jih nudite v vaši avtomehanični delavnici.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Če avtomehanično delavnico že imate in ste torej že poskrbeli za ustrezno registracijo podjetja, lahko vulkanizerstvo registrirate kot dodatno dejavnost. Doregistracija podjetniških dejavnosti pa je na VEM točki Data popolnoma brezplačna.

V primeru, da podjetja še nimate, ga boste morali najprej ustanoviti. Brez skrbi, postopek za ustanovitev podjetja je enostaven in prav tako brezplačen. Natančno ga tedensko predstavljamo na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Pravni nasvet

 

Menjava pnevmatik – katero šifro dejavnosti izbrati?

Za vulkanizersko dejavnost je predpisana šifra dejavnosti 45.200 Vzdrževanje in popravila motornih vozil. Ta dejavnost je uvrščena na Listo dejavnosti, ki se običajno opravljajo na obrtni način. Ob registraciji dejavnosti v poslovnem registru se poslovni subjekti, ki opravljajo to dejavnost na obrtni način, po uradni dolžnosti vpišejo tudi v Obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Preden začnete opravljati dejavnost, morate torej pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pridobiti obrtno dovoljenje. Pogoj za njegovo pridobitev pa je ustrezna izobrazba. Za vulkanizerstvo zadostuje ustrezna nacionalna poklicna kvalifikacija (NPK).

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja