Go to Top

Mednarodni dan mladih: Delež mladih v Sloveniji še vedno upada

12. avgust se od leta 2000 praznuje kot Mednarodni dan mladih. Mladi so pomembna družbena skupina, saj lahko s svežimi znanji, socialnimi in tehničnimi kompetencami ter inovativnimi idejami aktivno sodelujejo pri ustvarjanju kakovostnejše in varnejše družbe.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Bi radi postali podjetniki? Že imate svojo podjetniško idejo?

Več informacij

Mednarodni dan mladih z geslom Mladi ustvarjamo mir

V Sloveniji je leta 2016 delež mladih predstavljal 15,9 odstotka celotnega prebivalstva. V zadnjih petih letih (2011–2016) se je delež mladih zmanjšal za 2,4 odstotne točke. Skoraj enako je veljalo za celotno EU. Delež mladih je v petih letih upadel za 0,9 odstotne točke, v letu 2016 je znašal 18,3 odstotka, ugotavljajo na Statističnem uradu RS (SURS).

Letošnji mednarodni dan mladih sicer poteka pod geslom Mladi ustvarjamo mir. Mladi so, kot so zapisali na spletni strani Združenih narodov, ključni akterji pri preprečevanju konfliktov in ohranjanju svetovnega miru.

Mladi večinoma nimajo stabilne oblike zaposlitve

mednarodni dan mladih

Statistiki so podali tudi podatke o delovni aktivnosti mladih. Med zaposlenimi mladimi v Sloveniji, starimi 15–24 let, je bilo v 2016 v delovnem razmerju za nedoločen čas 25,1 odstotka. V delovnem razmerju za določen čas jih je bilo 25,5 odstotka, preostalih 49,4 odstotka zaposlenih mladih pa je opravljalo druge oblike dela za določen čas. Delajo denimo prek podjemne pogodbe ali opravljajo študentsko delo.

Spodbudnejši pa je podatek, da je delež zaposlenih za nedoločen čas med zaposlenimi v naslednji starostni skupini (25–34 let) precej višji. In sicer znaša skoraj 73 odstotkov.

Mladi se pogosto odločajo tudi za vstop v podjetništvo. Ustanovitev podjetja je na VEM točki Data brezplačna, pred tem pa se morate dobro pozanimati, kakšno obliko podjetja boste izbrali in če bo vaša poslovna ideja sploh privabila dovolj kupcev. Vse to lahko preverite na našem brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Mladi in podjetništvo

Evropska unija si na različne načine prizadeva spodbujati podjetništvo med mladimi, pri čemer ji z različnimi ukrepi sledi tudi Slovenija. Mladi podjetniki imate na voljo številne denarne spodbude, ki smo jih predstavili v naslednjih prispevkih:

Svoje morebitne ideje pa lahko brezplačno preverite tudi na našem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja