Go to Top

Mediacija – kdaj je primerno spor reševati na alternativen način?

Mediacija je postopek reševanja sporov med dvemi (ali več) stranmi, ki ga vodi mediator. Ko se znajdemo v sporu, naj bo to gospodarski, sosedski ali družinski spor, je v našem interesu, da se spor razreši čim prej in s kar najnižjimi stroški. Glede na to, da postopki pred sodišči v Sloveniji običajno trajajo po več let,  sodni postopek ni vedno najprimernejši način ureditve spornih razmerij.

Z namenom doseči hitrejšo in cenejšo rešitev, je zato smiselno razmisliti o mediaciji kot alternativni obliki reševanja spora.

Že leta 2009 je Državni zbor Republike Slovenije sprejel Zakon o alternativnem reševanju sporov (ZARSS), ki je uvedel možnost mediacije na skoraj vseh sodiščih (okrajna, okrožna, delovna, višja ter višje delovno in socialno sodišče).

Pri mediaciji gre za način reševanja spora, v katerem nevtralna tretja oseba strankam z dogovarjanji in pogajanji pomaga pri iskanju sporazuma. Postopek mediacije, v nasprotju z rednim sodnim postopkom, pogosto pripelje do rešitev. Te so hitrejše, cenejše in bolj prilagojene interesom strank, saj te same sodelujejo pri iskanju rešitve spora, kar na koncu pozitivno vpliva tudi na bodoče odnose med njimi. Pogosto se mediacijski postopek uspešno zaključi že po prvem ali drugem srečanju strank.

Ustanovitev podjetja

Sodnemu postopku pridružen postopek mediacije

Slovenska sodišča strankam ponujajo tudi sodnemu postopku pridružen postopek mediacije. To pomeni, da se strankama, ki sta že v sodnem postopku, ob njunem soglasju določi mediator, ki jima bo pomagal pri iskanju rešitve spora.

MediacijaSam postopek je prostovoljen in neformalen, ob zaključku pa lahko stranki pred sodiščem skleneta dogovor v obliki sodne poravnave.

Pri tem je potrebno poudariti, da strankam v mediacijskem postopku ni dovoljeno vsiljevati poravnave ali od njih terjati, da sprejmejo rešitev, ki jo predlaga mediator. Če namreč stranke v postopku ne uspejo doseči dogovora, ostane zadeva v tisti fazi pravdnega postopka.

Mediacijski postopek,  sicer ni brezplačen.  Je pa kljub temu v primerjavi z rednim sodnim postopkom dosti cenejši in primeren za večino pravdnih zadev.

Kako pogosta in uspešna je mediacija v praksi?

V praksi je mogoče opaziti, da se stranke v sodnih postopkih še vedno v veliki večini primerov ne odločijo za reševanja spora z mediacijo. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so na primer v letu 2017 strankam ponudili v mediacijo 2.608 zadev.  Le v 697 od teh pa sta soglasje za mediacijo podali obe stranki.

Potrebujete pravni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Po podatkih sodišča, je mediacija uspešna v približno polovici primerov.

Tako je bilo v letu 2017 na Okrožnem sodišču v Ljubljani od skupaj 639 zaključenih mediacijskih postopkov. Uspešno je bilo rešenih 337 zadev, kar predstavlja dobrih 52 %.

Pri tem je bila mediacija najbolj uspešna v družinskih in gospodarskih sporih (v dobrih 60 % primerov). Manj uspešna pa je bila v pravdnih zadevah (v slabih 40 % primerov).

Preberite si tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja