Go to Top

Materinski dan – kdaj srečamo matere (bodočih) podjetnikov na naši VEM točki?

Materinski dan je neformalen praznik, ki se praznuje že skoraj 110 let. V Evropo je sicer prišel v navado po prvi svetovni vojni.  Tradicionalno je to dan,  ko se izraža hvaležnost za materinska dejanja. Nemalokrat smo priče temu tudi VEM referenti in v tem sestavku bomo navedli nekatere postopke, kjer največkrat k nam pridejo tudi matere pomagati svojim otrokom (čeprav nemalokrat je pravzaprav tudi obratno).

Informativni izračun plače

Materinska brezplačna pomoč podjetniku

Ob občasnem povečanju dejavnosti lahko podjetniki koristijo brezplačno pomoč sorodnika, ki mora biti v prvem kolenu sorodstva v ravni vrsti ali pa zakonski oz. izven-zakonski partner. Ta brezplačna pomoč je omejena na 40 ur mesečno in zahteva predhodno najavo z M12 obrazcem, ki ga lahko oddate tudi preko spletnega portala »E-VEM«.  Pomoč je neplačana, a poleg prijave je potrebno plačevati tudi nezgodno zavarovanje v znesku 5,03 EUR na mesec.

Tudi mati je lahko prokurist v s.p.-ju

Podjetnik je velikokrat v situaciji, ko potrebuje zastopanje v poslovanju, tudi ko sam ni razpoložljiv. Lahko se dogodi, da je podjetnik na počitnicah ali bolniški in takrat lahko nastopi na pomoč zastopnik podjetja. Pri s.p.-ju imamo na voljo imenovanje »prokurista«, ki predstavlja nekakšnega pooblaščenca in več o njegovih pooblastilih si preberite v članku »Prokurist ni direktor, ampak pooblaščenec«.

Pravni nasvet

Materinska pomoč v obliki nudenja poslovnega naslova za s.p. ali d.o.o.

Ko skuša podjetnik registrirati podjetje, bodisi s.p. ali d.o.o., potrebuje nek objekt – stanovanje, poslovne prostore ali hišo. V kolikor podjetnik ni lastnik takega objekta, mu lahko pristopijo v pomoč tudi starši. Tako lahko poslovni sedež uredi podjetnik s staršem, ki je lastnik objekta, brezplačno na naši VEM točki.

Mati lahko nastopa kot direktor v d.o.o.-ju, ki ga ustanavljajo študentje, da ti lahko obdržijo bonitete študentskega statusa

Največkrat se pojavi zanimanje za podjetništvo prav v študentskih letih in prav to zakomplicira situacijo, saj podjetniki v tej fazi želijo koristiti še študentske bonitete kot so študentski boni ali zdravstveno zavarovanje pred 26. letom. V kolikor odprejo s.p. ali d.o.o. se morajo sicer tem bonitetam odreči, a ne pri d.o.o.-ju in to le v kolikor ne nastopajo hkrati kot družbenik in direktor. V tej odkriti situaciji se mladi podjetniki odločijo za imenovanje matere kot direktorja in oni lahko nastopajo le v vlogi prokurista. Tako se jim ni namreč potrebno zaposliti v d.o.o.-ju.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Velikokrat matere nastopajo v vlogi – računovodje

Natančnost, skrb in vestnost so vse dobre lastnosti računovodje in v največji meri bi te kvalitete pričakovali od matere ali pa se za te storitve obrnite na naš računovodski servis in to za čuvanje Vašega s.p.-ja, d.o.o.-ja zavoda ali česa drugega.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja