Go to Top

Kontrolni pregled invalidnosti, nastale pred 45. letom

Zavarovanci, ki so pridobili pravico na podlagi invalidnosti, nastale pred dopolnjenim 45. letom starosti, morajo zaradi ugotavljanja invalidnosti vsakih pet let obvezno opraviti kontrolni pregled invalidnosti, določa Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). V letu 2015 je bilo tako izvedenih 1552 kontrolnih pregledov, so sporočili iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

Kontrolni pregled invalidnosti tudi prej kot v petih letih

Iz ZPIZ so nam še sporočili, da se lahko kontrolni pregledi opravljajo v krajših časovnih intervalih, kadar se pričakuje izboljšanje zdravstvenega stanja in delovne zmožnosti. Če se ugotovi, da je pri zavarovancu pod 45. letom starosti podana trajna invalidnost oziroma da ni pričakovati bistvene spremembe zdravstvenega stanja, invalidska komisija poda mnenje, da kontrolni pregled ni potreben, kar mora biti obrazloženo v izvedenskem mnenju. Po starosti 45 let kontrolni pregledi niso več obvezni.

Ne glede na navedeno lahko zavod zavarovanca kadarkoli pozove na kontrolni pregled, na katerem se ponovno ugotovi stanje invalidnosti, so še dodali.

Kontrolne preglede opravi izvedenski organ zavoda. Ta lahko ugotovi spremembo invalidnosti oziroma delovne zmožnosti zavarovanca. V tem primeru se zavarovancu prizna nova pravica iz invalidskega zavarovanja, če izpolnjuje pogoje predpisane pokojninske dobe za priznanje nove pravice, ali pa se pravica ukine.

Zavarovancu, ki prejema invalidsko pokojnino in je s kontrolnim pregledom ugotovljena ponovna delovna zmožnost, se invalidska pokojnina izplačuje še nadalje, dokler mu ni zagotovljena ustrezna zaposlitev, če se v 30 dneh po prejemu odločbe prijavi pri zavodu za zaposlovanje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja