Go to Top

Koncesnine za vodo iz naravnih virov znižujejo konkurenčnost

Visoke koncesnine za vodo znižujejo konkurenčnost proizvajalcem pijač, zelenjave ter naravnim zdraviliščem. Podjetja, ki pri svoji dejavnosti uporabljajo vodo iz naravnih vodnih virov, to so na primer proizvajalci pijač in naravna zdravilišča, bremenijo visoke koncesnine za uporabo vode, kar jim z vidika konkurenčnosti ni v veliko podporo. Ob tem na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij opozarjajo, da bi to lahko vodilo tudi v selitve proizvodenj iz države.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Podjetniki, pojdite čez bistveno zakonodajo, ki priče vaši dejavnosti, z nami. Mi smo pozorni tudi na drobni tisk v zakonodajnih aktih, na katere so lahko še posebej pozorni prav inšpektorji!

Več informacij

Problematika glede koncesnine za vodo iz naravnih virov se je v okviru Ministrstva za okolje in prostor (MOP) že reševala. Doslej so kot rešitev višine za koncesnine za vodo iz naravnih virov odpravili večino administrativnih zaostankov z uvedbo nadomestil, odprte pa ostajajo neizdane koncesijske pogodbe v primeru vodnih dovoljenj, so zapisali v junijski publikaciji na Gospodarski Zbornici Slovenije (GZS).

Pridite na seminar o zakonodaji in inšpektoratih!

V tujini so koncesnine nižje ali pa jih sploh ni

koncesnine za vodoPodjetjem naj bi obremenitev glede tega prinašala predvsem ponovna uporaba formule za izračun koncesij v letu 2016. Gre za uvedbo formule z več spremenljivkami kot osnove za izračun višine koncesije za rabo vode v industriji pijač.

Podjetjem naj bi visoke koncesnine za vodo onemogočale konkurenčen boj na trgu, saj so v sosednjih državah koncesije veliko nižje ali pa jih celo ni. Na Madžarskem, kot pišejo, je koncesnina 10,5-krat nižja kot v Sloveniji.

Pridite na seminar o zakonodaji in inšpektoratih!

 

Bodo koncesnine za vodo iz naravnih virov prihodnje leto kaj nižje?

Klikni in deli

Bodo koncesnine za vodo prihodnje leto nižje?

V teku naj bi bila priprava novih izhodišč za izračun višine koncesij za rabo vode v industriji pijač za leto 2017, ki bodo zagotavljala  konkurenčnost na trgu. Višina koncesnine za vodo iz naravnih virov za leto 2016 je namreč višja od koncesnin preteklih dveh let. Kot še poudarjajo, tega večina gospodarskih subjektov ne bo zmogla, saj je bistveno višja od ustvarjenega dobička.

Zdaj koncesnina znaša med tri in osem odstotkov prihodkov, sprejemljiva pa bi bila precej nižja, in sicer med enim in dvema odstotkoma, za naravna zdravilišča pa naj bi po novi formuli koncesnina znašala med tremi in štirimi odstotki prihodkov.

Vir: GZS

Pridite na seminar o zakonodaji in inšpektoratih!

Imate pravno ali davčno vprašanje? Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali! Zagotovite si svoj termin na data@data.si ali pa nas pokličite na 01 600 1530! Na DATI vam stojimo ob strani vse od prve sekunde naprej, ko boste začeli razmišljati o podjetništvu! Če še nimate ideje, kje začeti, obiščite katerega od naših brezplačnih izobraževanj in morda se vam porodi krasna ideja za posel!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja