Go to Top

Koliko časa minimalno mora biti podjetje odprto?

Spraševali ste nas, koliko časa minimalno mora biti podjetje odprto. Zakonske določitve o tem ni.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Vse informacije o samozaposlitvi na enem mestu!

Več informacij

Sicer naj bi se ob samozaposlitvi minimalno plačali vsaj prvi mesečni prispevki (potemtakem naj bi s. p. bil odprt vsaj en mesec), tako kažejo izkušnje našega bralca, vendar zakonske podlage o tem, koliko časa minimalno mora biti podjetje odprto, dejansko ni, saj Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) minimalne določitve ne narekuje.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Koliko časa minimalno mora biti podjetje odprtoKako je s prispevki ob ponovnem odprtju s. p.?

Izkušnje bralke pa kažejo na to, da naj bi ji kljub temu, da je ob prvem vpisu v Poslovni register Slovenije podjetje zaprtla v osmih dneh od odprtja, še vedno pripadale ugodnosti, ki sicer pripadajo vsem, ki se samozaposlijo, ob izključno prvem vpisu v register. Vendar pa so nam že poleti, ko smo pisali o  ponovnem odprtjem s. p., tako na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) kot na Finančni upravi RS (FURS)  zagotovili, da osebi ob ponovnem odprtju s. p. , četudi v obdobju enega ali dveh let, oprostitev plačila prispevkov za s. p.  ne pripada več, saj ne gre ve za prvi ampak drugi vpis s. p.” Več o tem si lahko preberete v tem prispevku.

Zakonske določitve o tem, koliko časa minimalno mora biti podjetje odprto, ni.

Klikni in deli

Prijava na brezplačno izobraževanje

Koliko s. p. plačuje prvo in koliko drugo leto poslovanja?

Ob tem pa ponovno izpostavljamo, da oprostitev prispevkov za s. p. v višini 50 oziroma 30 odstotkov ne velja za vse socialne prispevke v celoti (pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ), zdravstveno zavarovanje, prispevek za starševsko varstvo, prispevek za zaposlovanje), temveč zgolj za prispevke iz PIZ. Če ste v PRS vpisani prvič in imate samostojno podjetje odprto prvo leto, letos torej za PIZ plačujete 106,08 evra mesečno (namesto 212,16 evra), če pa imate s. p. drugo leto, pa za PIZ plačujete 148,51 evra mesečno (namesto 212,16 evra). Skupaj torej, če imate s. p. in ste v PSR vpisani prvič, za socialne prispevke plačujete:

Prijava na brezplačno izobraževanje

  • prvo leto 235,12 evra (106,08 + 125,56 + 1,74 + 1,74),
  • drugo leto 277,55 evra (148,51 + 125,56 + 1,74 + 1,74),
  • od tretjega leta dalje pa 341,20 evra (polni prispevki) (212,16 + 125,56 + 1,74 + 1,74).

Morda vas zanima tudi, kako je s prispevki, če se odločite za prehajanje med rednim in popoldanskim s. p. ali obratno? Popoldanski s. p. potrebuje M12 obrazec!

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija želene oblike podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki DATA brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualni termin!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja