Go to Top

Kitajsko novo leto letos 22. januarja in v simbolu »zajca«!

Kitajsko novo leto v letošnjem letu nastopi 22. januarja po kitajskem kombiniranem luninem in sončnem koledarju. Kaj nam naj bi to kitajsko novo leto prineslo v luči večjih sprememb na Kitajskem? Kakšna je globalna ekonomska pomembnost kitajskega novega leta in kakšne so lastnosti znamenja kitajskega horoskopa, v katerega bomo vstopili?

Registracija d.o.o. – opravite jo na naši DATA točki!

Kitajsko novo leto praznujejo od 22. januarja do 1. februarja 2023

Kitajsko novo leto se praznuje drugače od novega leta po gregorijanskem koledarju. Kitajsko novo leto za Kitajce predstavlja pomembno prelomno socialno in ekonomsko obdobje, ki je spoštovano ne le na Kitajskem, temveč tudi pri sosednjih azijskih državah.

Informativni izračun plače

Zakaj in komu je vse pomembno kitajsko novo leto? Tudi v ekonomskem smislu!

Kitajsko novo leto je zavzelo večjo svetovno ekonomsko pomembnost prav zaradi rastoče in temeljne pomembnosti Kitajske v deležu svetovne trgovine. To smo posebej izkusili v zadnjih treh letih, ko so Kitajsko oblegale takšne ali drugačne motnje v dobavnih verigah in so posledice čutili po celem svetu – tudi pri nas. V kolikor podjetje posluje s Kitajsko, potemtakem navadno ve, da se gospodarska proizvodnja za kitajsko novo leto dejansko zaustavi. Večina Kitajcev se namreč za obdobje pred t.i. »Festivalom lantern« vrne domov v rodne kraje.

Takšna večinska migracija prebivalstva deluje kot nekakšni kolektivni dopust za celotno državo. V tem obdobju se Kitajci odločajo za večje nakupe in obdarujejo svoje prijatelje in sorodnike. Zanimivo je, da se s tem obdobjem načeloma končajo stare zaposlitve in delavci sprejmejo nove zaposlitve – tudi v tujini.

Minimalna plača v 2023, koliko znaša po novem?

pravno svetovanje

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Kitajsko novo leto bo praznovalo 20 % svetovne populacije!

Kljub temu, da populacija na Kitajskem začenja upadati, je morda zanimivo dejstvo, da bo kljub temu kitajsko novo leto praznovalo skoraj 20 % svetovne populacije. Čeprav ima kitajsko novo leto bolj tradicionalen pomen, si vedno več Kitajcev v tem obdobju tudi odloči za daljša turistična potovanja, tudi v Slovenijo.

Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Kitajsko novo leto bo tokrat v znamenju »zajca«!

Po kitajskem izročilu naj bi bil »zajec« četrti v vrsti znamenj kitajskega zodiaka, ker naj bi v svojem zanosu in aroganci zaspal med tekmovanjem za izbor zaporedja živalskih znamenj. Prehitele so ga podgana, vol in tiger. Če anekdoto postavimo na stran, naj bi po kitajskem horoskopu zajci predstavljali nežnost, eleganco in tišino. Zajci naj bi bili tudi pozorni na svoje okolje, hitri, sposobni, prijazni in potrpežljivi.

Mimogrede, če potrebujete pomoč pri postopkih napotitve na delo v tujino, ureditev delovnih dovoljenj v Sloveniji ali katero drugo podjetniško pomoč, nas kontaktirajte na 01 600 1530 ali preko data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja