Go to Top

Kategorizacija nastanitvenih obratov – inšpektorat napovedal poostren nadzor

Kategorizacija nastanitvenih obratov in nov pravilnik

Kategorizacija nastanitvenih obratov je urejena s Pravilnikom o kategorizaciji nastanitvenih obratov. 1. oktobra 2018 je stopil v veljavo nov Pravilnik o kategorizaciji nastanitvenih obratov. Bistvena novost, ki jo je prinesel nov pravilnik, je uvedba standardov Hotelstars za hotele, posodobljeni pa so tudi standardi za ostale nastanitvene obrate.

Informativni izračun dohodnine

Ste svoj nastanitveni obrat že uskladili z novimi standardi?

S Pravilnikom je bilo določeno polletno prehodno obdobje, do izteka katerega je bilo potrebno kategorijo obrata uskladiti z novimi pravili. Do 1. aprila letos so bili tako dolžni uskladitev izvesti vsi nastanitveni obrati, razen tistih, ki jim je kategorijo dodelil pooblaščeni ocenjevalec. Tem namreč trenutna kategorija velja do izteka veljavnosti.

Sobodajalec ali s.p.

Poostren nadzor Tržnega inšpektorata

Kategorizacije nastanitvenih obratov bo letošnjo jesen pod drobnogledom tržnega inšpektorata. Namen nadzora je predvsem ugotovitev trenutnega stanja  (ugotavljanje ali je kategorizacija ustrezna) in zagotavljanje izvajanja predpisanih standardov.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Primarna tarča nadzora naj bi bili predvsem hoteli in kampi višje kategorije. Po besedah inšpektorata bo cilj nadzora odpravljanje nepravilnosti z namenom zagotavljanja čim višje kakovosti storitev. Z nadzorom pa naj bi zadostili tudi pravicam potrošnikov.

Kategorizacija je obvezna

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Kategorizacija je obvezna za naslednje skupine nastanitvenih obratov:

  1. hoteli, moteli, penzioni in gostišča,
  2. kampi,
  3. apartmaji – počitniška stanovanja in počitniške hiše,
  4. sobe,
  5. kmetije z nastanitvijo in
  6. marine.

Kategorija posameznega obrata se označuje z zvezdicami. Edina izjema so kmetije z nastanitvijo, pri katerih se kategorija označuje z jabolki.

Kategorizirani nastanitveni obrati morajo imeti na zunanji strani objekta ali v prostoru za sprejem gostov nameščeno tablo z označbo kategorije. Z ustrezno kategorijo pa morajo biti obrati označeni tudi v cenikih in trženjskih in promocijskih komunikacijah.

Kategorizacije ni obvezno urediti za prenočišča, planinske koče, mladinske, počitniške, delavske in druge domove ter za mladinske hotele (IYHF).

Pravni nasvet

 

Kako se opravi kategorizacija nastanitvenega obrata?

Kategorizacija se opravi elektronsko preko spletne aplikacije e-kategorizacija.
Nastanitveni obrati, ki naj bi imeli kategorijo do treh zvezdic oziroma jabolk lahko kategorijo ocenijo sami. Za nastanitvene obrate višjih kategorij pa morajo kategorijo določiti usposobljeni ocenjevalci. Ocenjevalca je mogoče po lastni presoji izbrati iz registra ocenjevalcev.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja