Go to Top

Potujete v tujino? Kako visoka bo dnevnica?

Dnevnica predstavlja povprečen strošek, ki naj bi ga zaposleni imel s prehrano na službeni poti. Znesek neobdavčenih dnevnic za potovanja znotraj Slovenije je določen v Uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Kako visoka pa bo dnevnica, če odhajate v tujino? Ne glede na to, v katero državo ste namenjeni, višino dnevnice, ki vam pripada, lahko enostavno preverite z našim kalkulatorjem.

Informativni izračun dnevnice

izobraževanje

Potni nalogi

Kakšne so najpogostejše napake pri izpolnjevanju potnih nalogov?

Več informacij

Preden delavec odide na službeno pot, mora predstojnik oziroma druga pooblaščena oseba zanj izdati in podpisati potni nalog za službeno potovanje. Ta mora biti izdan v pisni obliki. Ko je pot končana, pa je treba izpolniti še obračunski del.

Ker so finančni inšpektorji še posebej pozorni na izplačevanje potnih stroškov, poskrbite, da boste potne naloge izpolnjevali pravilno in jim prilagali potrebna dokazila. Če niste prepričani, ali poslujete ustrezno, vam priporočamo udeležbo na izobraževanju o potnih nalogih. Na njem vam bo računovodski strokovnjak postregel s konkretnimi odgovori.

Pri tem opozarjamo, da izplačilo potnih stroškov zaposlenemu ne sme biti več gotovinsko. Zato je treba potne stroške zaposlenemu vedno nakazati na njegov transakcijski račun oziroma jih izplačati skupaj s plačo.

Pred kratkim pa so bile potrjene tudi spremembe glede razlikovanja med službeno potjo in napotitvijo na delo, ki vplivajo na obračunavanje potnih stroškov. Kdaj gre torej za napotitev na delo v tujino in kdaj za službeno pot?

Kdaj zaposlenemu pripada tudi dnevnica?

Pomembno je vedeti, da se službena pot začne, ko se delavec odpravi na pot in konča ko se vrne domov. V primeru daljše odsotnosti mu seveda pripada tudi dnevnica oziroma dnevnice, ki predstavljajo nadomestilo za prehrano na službeni poti.

dnevnica

Kako visoka je lahko dnevnica za službena potovanja v Sloveniji, preverite v prispevku Dnevnice 2017: Izračunajte si jih z našim kalkulatorjem.

Če potujete v tujino, pa je dnevnica odvisna ne le od trajanja službene poti, ampak tudi od države, v katero ste namenjeni. Zneski dnevnic za tujino so določeni v prilogi Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino.

Informativni izračun dnevnice

Informativni znesek dnevnice, ki vam pripada, si enostavno lahko izračunate s pomočjo našega kalkulatorja. Pazite le, da ustrezno izberete državo, v katero potujete. Postavko “druge države” izberete v primeru, ko za vašo destinacijo uredba ne predpisuje posebne višine dnevnice. Če denimo službeno potujete v Dubaj, morate v kalkulatorju za izračun dnevnice izbrati “druge države”.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja