Go to Top

Kako odpreti turistično agencijo?

Kako odpreti turistično agencijo?Ali radi potujete? Ali razmišljate o tem, da novo leto začnete s podjetništvom in odprete lastno turistično agencijo? Kakšni so pogoji in zahteve za odprtje turistične agencije?

Zakon o spodbujanju razvoja turizma določa, da mora posameznik, ki želi odpreti turistično agencijo izpolnjevati naslednje pogoje:

  • registrirati mora dejavnost podjetja; to je bodisi dejavnost organiziranja ali pa dejavnost prodaje turističnih paketov,
  • imeti mora poslovni prostor, ki je dostopen strankam v določenem poslovnem času,
  • pridobiti licenco za organizatorja potovanja ali turističnega agenta,
  • zagotoviti jamstvo glede odgovornosti organizatorja potovanja v primeru likvidnostnih težav.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Zakon o spodbujanju razvoja turizma določa, da dejavnost organiziranja turističnih paketov obsega organiziranje turističnih paketov in njihovo prodajo oziroma ponujanje v prodajo. To lahko opravljajo pravne osebe in samostojni podjetniki posamezniki, ki se šteje za organizatorja potovanja.

Dejavnost prodaje turističnih paketov obsega prodajo oziroma ponujanje turističnih paketov, ki jih je sestavil organizator potovanja, v prodajo. To dejavnost lahko opravljajo pravne osebe in samostojni podjetniki posamezniki, ki se štejejo za turističnega agenta.

Vodja potovanja ali turistični vodnik?

Turistična agencija mora za vsako izvedbo turističnih paketov in povezanih potovalnih aranžmajev določiti za vsako organizirano skupino vodjo potovanja.

Vodja potovanja ne potrebuje nobene za to predpisane izobrazbe, njegova naloge so predvsem povezane s spremljanjem turistov na sami poti, urejanje organizacijskih in tehničnih opravil.

Kadar turistični paket zajemata turistično vodenje, bo potrebno priskrbeti turističnega vodnika. Turistični vodnik je zakonsko regulirana dejavnost, ki jo lahko opravljajo le osebe z opravljenim preizkusom znanja iz programa strokovne usposobljenosti, ki se ga lahko opravi pri Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS).

Pravni nasvet

Turistična agencija mora v potovanje vključiti vodjo potovanja oz. turističnega vodnika. V primeru da turistični aranžma zajema turistično vodenje, je potrebno zagotoviti turističnega vodnika. To pomeni, da v primeru da turistični paket vključuje organizacijo in izvedbo potovanja, zadostuje le vodja poti.

Če pa je v turistični paket vključena tudi organizacija potovanja in strokovno vodstvo, bo potrebno vključiti tudi turističnega vodnika.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja