Go to Top

Kako izračunati dohodnino glede na število vzdrževanih otrok?

Preverili smo, kako izračunati dohodnino za dva ali več otrok. Starši oziroma zavezanci lahko za minulo leto za prvega vzdrževanega otroka uveljavljajo posebno olajšavo v višini 2.436,92 evra. Za toliko – 2.436,92 evra – se zniža tudi davčna osnova. Koliko boste pri odmeri dohodnine prihranili je odvisno od vašega dohodninskega razreda in seveda, v tem primeru od števila vzdrževanih otrok.

izobraževanje

Do enostavnega poslovnega načrta že v 4 urah

Razmišljate o samostojni poslovni poti? Preden se odločite za ta korak si pripravite kakovosten poslovni načrt, ki vam bo olajšal vstop v podjetništvo, hkrati pa boste imeli z njim svoj cilj ves čas pred očmi.

Več informacij

Kako izračunati dohodnino za dva ali tri otroke?

Če imata zavezanca oziroma starša razmeroma enak dohodek in želita vsak uveljavljati polovico olajšav, je najbolj ugodna rešitev, da oba vpišeta oba otroka, pri čemer se jima oba otroka upoštevata kot vzdrževana družinska člana vsakemu za šest mesecev.

kako izračunati dohodnino

V primeru da bi vsak uveljavljal enega otroka, bi imela dve olajšavi za prvega vzdrževanega družinskega člana (2.436,92 evra), a ne bi dobila olajšave za drugega vzdrževanega družinskega člana, ki je nekoliko višja kot za prvega (2.649,24 evra). Kot si lahko ogledate v tabeli zgoraj, bi starša v primeru uveljavljanja olajšave za prvega in za drugega vzdrževanega družinskega člana prejela višjo olajšavo, kot če uveljavljata dva “prva” vzdrževana družinska člana.

Najbolj ugodno je, če starša otroke pri dohodnini delita po mesecih, ne posameznem otroku.

Klikni in deli

Še bolj pomembna je delitev otrok po mesecih, če imate tri otroke. Če en starš uveljavlja enega, drugi pa dva, dobi prvi eno olajšavo za prvega vzdrževanega družinskega člana, drugi pa olajšavo za prvega in drugega vzdrževanega družinskega člana. Obe sta veliko nižji kot olajšava za tretjega vzdrževanega otroka (4.418,54 evra). Znova je zato najbolj smiselno, da oba starša uveljavljata vse tri otroke, a si jih delita po mesecih.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Ali veste, kakšne pristojnosti imajo inšpektorji in kaj lahko pričakujete ob inšpekcijskem nadzoru? Na seminarju vas seznanimo z zakonodajnimi osnovami in z vami delimo izkušnje iz prakse.

Več informacij

Kakšen je prihranek pri dohodnini v primeru nizkih oziroma visokih prihodkov oziroma kako izračunati dohodnino glede na število vzdrževanih otrok, si lahko ogledate v spodnji tabeli.

 En otrokDva otrokaTrije otrociŠtirje otrociPet otrok
Prihranek pri dohodnini v primeru 16-odstotne dohodninske stopnje (glede na leto 2015 se upošteva neto letna davčna osnova do 668,44 evra)389,91 evra813,79 evra
1.520,75 evra2.510,80 evra3.783,94 evra
Prihranek pri dohodnini v primeru 41-odstotne dohodninske stopnje (glede na leto 2015 se upošteva neto mesečna davčna osnova nad 1.580,02 do 5.908,93 evra)999,14 evra2.085,33 evra3.896,93 evra6.433,95 evra9.696,38 evra

Kako izračunati dohodnino za minulo leto?

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Na Finančni upravi RS opozarjajo zavezance, ki med letom niso uveljavljali olajšave in tiste, ki želijo spremeniti uveljavljanje olajšave, imajo čas do 5. februarja 2016, da na svoj pristojni finančni urad vložijo obrazec za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine. Obrazec je dostopen tukaj. Mi pa smo že pisali o olajšavah za otroke in rokih oddaje vloge v prispevku Dohodnina – uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane. V njem si lahko preberete tudi o tem, koga vse lahko uveljavljate kot vzdrževanega družinskega člana ter kaj storiti v primeru razveze zavezancev.

V spodnji tabeli pa si lahko ogledate, kolikšen je skupni znesek posebne olajšave glede na število vzdrževanih otrok.

Vzdrževani otrokPosebna olajšava znaša Skupni znesek posebne olajšave
Drugi 2.649,24 evra5.086,16 evra
Tretji4.418,54 evra9.504,70 evra
Četrti 6.187,85 evra15.692,55 evra
Peti7.957,14 evra23.649,69 evra

Načeloma velja, da se najbolj splača uveljavljati posebno olajšavo za otroka tistemu staršu, k ima večje prihodke. Večji kot je dohodek, višja je dohodnina, zato jo je smiselno zniževati z olajšavami. Glede na višino prihodkov pa lahko dohodnina znaša 16, 27, 41 ali 50 odstotkov.

V podjetju Data d. o. o. smo pripravili kalkulator, s katerim si lahko testno izračunate dohodnino oziroma preverite, kateremu izmed staršev bi se najbolj splačalo uveljavljati posebno olajšavo za otroke.

Izračun dohodnine – olajšava za otroke

Več o olajšavi za otroke in o tem, kaj se najbolj izplača, smo že pisali tudi v prispevku Dohodnina – olajšava za otroke za leto 2015. V tem prispevku si lahko preberete tudi o tem, kdo bo lahko koristil olajšavo za otroke in kako izračunati dohodnino glede na minulo leto.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja