Go to Top

Kaj se dogaja z reguliranimi poklici?

Kaj se dogaja z reguliranimi poklici? Pisali smo že o tem, da je regulacija poklicev in dejavnosti v Sloveniji ena najbolj restriktivnih v EU, zato so se na vladi lotili prenove zakonodaje za določene poklice oziroma dejavnosti. Ta naj bi pripomogla k izboljšanju konkurenčnosti gospodarstva.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Pojasnimo vam, na katera vprašanja morate pripraviti odgovore ter katero dokumentacijo morate prinesti s sabo na ustanovitev podjetja!

Več informacij

Končni rok za spremembo prenove regulacij poklicev je 30. junij 2017. Nekateri poklici oziroma dejavnosti so že dobili svojo novo zakonodajo. Tako smo recimo na Dati že poročali o tem, da so licence namesto koncesij dobili dimnikarji, tisti, ki opravljajo dejavnost šole vožnje bodo morali od delodajalca dobiti pogodbo o zaposlitvi, ločili pa sta se tudi pogrebna in pokopališka dejavnost.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dimnikarji

Izvajanje dimnikarske dejavnosti ni več omejeno na geografsko območje. Dimnikarji morajo po novem pred opravljanjem svoje dejavnosti opraviti obvezno izobraževanje. Zakon uvaja tudi obveznost opravljanja storitve pri uporabnikih, ki so jim najbližje in ne najdejo drugega dimnikarja. Zakon določa še  najvišjo ceno dimnikarskih storitev: 25,20 evra za uro dimnikarske storitve. Podrobneje smo pisali v Dimnikarji odslej z licenco in brez geografske omejitve delovanja. Do 30. junija pa si lahko izberete tudi svojega dimnikarja, ki bo vaš dimnik ometal vsaj eno leto.

Inštruktorji vožnje

Od 12. januarja 2017 pa je v veljavi tudi nov Zakon o voznikih (ZVoz-1), k prinaša spremembe predvsem na področju izobraževanja voznikov – inštruktorje vožnje bodo morali zaposliti s pogodbo o zaposlitvi! Šole vožnje morajo pogodbena razmerja z zaposlenimi urediti v pol leta. Več v Inštruktorje vožnje bodo morali zaposliti s pogodbo o zaposlitvi!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Pogrebna in pokopališka dejavnost

V zakonodajnem postopku so spremembe, ki bodo pogrebne storitve ločile od pokopaliških. Pogrebne storitve, ki prinašajo dobiček, bodo tako v celoti prepuščene trgu in s tem zasebnikom, pokopališka dejavnost, ki dobička ne prinaša, pa bo ostaja javna domena. Več smo pisali v Zakon, da se pokopališka in pogrebna dejavnost ločita, je potrjen. Nova poslovna priložnost?

Prijava na brezplačno izobraževanje

z reguliranimi poklici

Kaj je poleg tega že urejeno?

Kako pa je z ostalimi reguliranimi poklici?

Gradbeništvo in geodetska dejavnost
Zakon o pooblaščenih arhitektih in inženirjih (ZPAI) Po besedah Ministrstva za okolje in prostor (MOP) se zakonodaja še usklajuje, vlada sprememb zakona še ni obravnavala. Spremembe zakona bodo, če bodo sprejete, natančno opredeljevale sistem pogojev in postopkov za pridobitev licenc in pooblastil za regulirane poklice: pooblaščeni inženir, pooblaščeni arhitekt, pooblaščeni krajinski arhitekt, pooblaščeni prostorski načrtovalec.
(IZVZETO) Nepremičninsko posredovanje Zakon o nepremičninskem posredovanju “Po preučitvi je bilo ugotovljeno, da trenutno deregulacija poklica »nepremičninski posrednik« ni potrebna. MOP bo preučil možnosti za spremembe zakona v smislu zmanjševanja administrativnih ovir in uskladitev z evropskim pravom na področju opravljanja storitev in poklicnih kvalifikacij.” (Vir)
(IZVZETO) Odvetništvo Zakon o odvetništvu “Ministrstvo za pravosodje (MP) je temeljito preučilo vse predlagane ukrepe, in ugotovilo /…/, zato se področje izvzame iz projekta.” (Vir
Turizem Zakona o spodbujanju razvoja turizma
Kot so nam pojasnili na gospodarskem ministrstvu (MGRT), pričakujejo, da gre osnutek zakona v naslednjih mesecih v obravnavo na vlado. Ena izmed predlaganih sprememb zakona je tudi deregulacija poklicev turistični vodnik in turistični spremljevalec. Kot pišejo v osnutku zakona, med argumente za deregulacijo uvrščajo tudi sodobne trende na področju turizma.

Status reguliranih poklicev lahko spremljate tukaj.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja