Go to Top

Nova vlada, kaj nam bo prinesla?

Nova vlada, kaj nam prinaša

Nova vlada naj bi minimalno pokojnino za polno pokojninsko dobo postopno povišala nad prag revščine. Ta je trenutno 613 evrov. Izredno usklajevanje pokojnin pa bi vezali na gospodarsko rast. Če bi ta znašala več kot 3 odstotke, bi se pokojnine dvignile za odstotek, ob 4-odstotni gospodarski rasti za 1,5 odstotka ter ob 5-odstotni rasti za 2 odstotka.

Mnogi upokojenci ugotavljajo, da je pokojnina – tudi za polno pokojninsko dobo – zelo uborna. Zato nekateri razmišljajo o dodatnem zaslužku.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Nova vlada: minimalna plača 700 evrov

Minimalna plača naj bi se vsako leto dvignila za 4,5 odstotka in leta 2021 dosegla 700 evrov. Trenutno znaša 638,42 evra neto. Vse stranke, ki sestavljajo bodočo novo vlado, poudarjajo, da mora minimalna plača omogočati dostojno življenje. Zajamčeno minimalno plačo naj bi uvedli tudi za delavce, ki delajo preko zaposlitvenih agencij. Obljubljajo še ureditev prekarnih zaposlitev in bolj učinkovito delo inšpektorata za delo, tudi s povečanjem števila inšpektorjev. Sicer pa namerava nova vlada povišati tudi prispevke, ki jih delodajalci plačujejo za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaposlenih – za 0,8 odstotka na leto. Spodbujati nameravajo vključenost v dodatno pokojninsko zavarovanje.

Ste med prejemniki minimalne plače tudi vi? Torej je skrajni čas, da razmislite o dodatnem zaslužku. V dober posel denimo lahko spremenite svoj najljubši hobi. Na VEM točki Data lahko hitro in brezplačno ustanovite s.p. ali popoldanski s.p. Data vas tudi na nadaljevanju vaše podjetniške poti podpira z računovodskim servisom, izobraževanji in podjetniškim svetovanjem.

Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Brezplačen vrtec in učbeniki?

nova vladaPovišati nameravajo tudi socialno pomoč oziroma cenzus za uveljavljanje socialne pomoči. Sicer se je socialna pomoč pred kratkim že zvišala. Prav tako naj bi nova vlada povišala minimalno nadomestilo za brezposelnost. Preberite, koliko nadomestila lahko pričakujete v primeru brezposelnosti, če prejemate minimalno plačo. Preučiti pa nameravajo tudi pogoje in posledice morebitne uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka.

Bodoča nova vlada – če bo držala svoje obljube – je dober obet tudi za družine. Med drugim predvideva program brezplačnega vrtca in brezplačne obvezne učbenike v prvi triadi osnovne šole. Obljublja tudi minimalno porodniško nadomestilo vsem porodnicam – državljankam – ne glede na njihov status.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije bodoča nova vlada načrtuje tudi oblikovanje neodvisnega demografskega sklada (vanj naj bi preoblikovali Kapitalsko družbo), ki naj bi ublažil predvsem spremembe, ki jih povzroča staranje prebivalstva. Koalicijski partnerji razmišljajo tudi o ponovni uvedbi seniorske olajšave.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja