Go to Top

Kaj morate vedeti o dejavnosti gradnje objektov za elektrarne?

Kaj morate vedeti o dejavnosti gradnje objektov za elektrarne? - Data d.o.o.
Kaj morate vedeti o dejavnosti gradnje objektov za elektrarne? - Data d.o.o.

 

 

V luči pripravljanja  novega Energetskega koncepta Slovenije in napovedanih investicij v razvoj, smo se odločili predstaviti dejavnost gradnje objektov za elektrarne. V tem članku si lahko preberete splošne pogoje za registracijo dejavnosti ter umestitev dejavnosti v Standardno klasifikacijo dejavnosti 2008 (SKD 2008).

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Preden pridete na VEM točko na registracijo podjetja, se udeležite našega skupinskega svetovanja, kjer boste izvedeli vse podrobnosti o postopku!

Več informacij

V kolikor se bo podjetje ukvarjalo z gradnjo elektrarn, gradnjo oz. vzdrževanje komunikacijskih, energetskih daljnovodov ali  distribucijskega omrežja se po SKD 2008 to uvršča pod dejavnost Gradnja objektov oskrbne infrastrukture za elektriko in telekomunikacije (F 42.220).

Pred gradnjo objektov za elektrarne mora investitor pridobiti energetsko dovoljenje!

Klikni in deli

V tej dejavnosti je zajeta gradnja in vzdrževanje komunikacijskih in energetskih daljnovodov,  distribucijskega omrežja ter napeljav do objekta. Poleg tega ta dejavnost zajema tudi gradnjo elektrarn.

gradnja objektov za elektrarne

Kakšni so pogoji za opravljanje dejavnosti gradnje objektov za elektrarne?

Nekateri pogoji za opravljanje gradnje objektov za elektrarne so splošni, na primer registracija pri sodišču, zahteva, da zoper ponudnika ni uveden ali začet postopek prisilne poravnave, stečajni ali likvidacijski postopek ali kakšen drug postopek, katerega posledica ali namen je prenehanje ponudnikovega poslovanja.

Poleg tega je zahtevano, da poslovanje ponudnika ne vodi izredna uprava oz. da ni bil uveden kateri koli drug postopek, podoben navedenim postopkom, skladno s predpisi države, v kateri ima podjetje sedež in da ponudnik storitev ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje v zvezi s podkupovanjem, obsodba pa še ni izbrisana. Biti mora tudi ekonomsko oziroma finančno sposoben za to dejavnost. Prepoved opravljanja dejavnosti bi bila izrečena tudi v primeru, da bi bila dokazana huda strokovna napaka na področju, ki je povezano s storitvami hrambe in spremljevalnimi storitvami.

Podjetje potrebuje tudi energetsko dovoljenje

Pred začetkom opravljanja dejavnosti gradnje objektov za elektrarne mora investitor pridobiti energetsko dovoljenje za določene objekte. To mora urediti še pred pripravo lokacijskega načrta.

Med temi objekti so objekti za pridobivanje električne energije (večje moči od 1 MW), objekti za skladiščenje zemeljskega plina, terminale za utekočinjen plin, objekti za proizvodnjo toplote na daljavo (večji od 1 MW),  neposredni oskrbovalni vodi, povezovalni vodi, ki prečkajo državno mejo, objekti zaokrožene gospodarske lokacije (če ti presegajo 5 MW, oziroma 5 milijonov kubičnih metrov porabljenega zemeljskega plina).

Če razmišljate o odprtju podjetja za katerkoli dejavnost, se nam pridružite na skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja, kjer vam bomo predstavili vsa vprašanja, na katera morate imeti odgovore preden se za registracijo dejansko odločite.

Prijava na izobraževanje

Energetsko dovoljenje je zahtevano tudi v primeru vsakršne rekonstrukcije objektov, ki spreminja njegove energetske parametre.

Pravno podlago za poslovanje predstavlja med drugim Energetski zakon (EZ-1) in Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1).

DATA d.o.o.
 
 

 

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja