Go to Top

Januarja bo 10 let od uvedbe evra; podražili so se predvsem kava, pivo in žensko striženje

Januarja bo 10 let od uvedbe evra. Preverite, do kdaj lahko v Banki Slovenije še brezplačno zamenjate tolarske kovance ter kaj se je glede na statistične podatke v teh desetih letih najbolj podražilo.

template_evropska_sredstva

Januarja 2017 bo minilo 10 let, odkar je Slovenija prevzela evro. S članstvom v EU se je Slovenija zavezala tudi k uvedbi enotne evropske valute in s tem za vstop v ekonomsko in monetarno unijo (EMU). Za uvedbo evra pa je morala najprej izpolniti določene pogoje, katerih ključna značilnost je stabilnost, in sicer je morala doseči stabilnost javnih financ, cen, obrestnih mer in deviznega tečaja.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Pred desetimi leti, 1.  januarja 2007, je Slovenija kot 13. država v Evropski uniji (EU) uvedla evro. Evro je takrat zamenjal prvo denarno valuto naše samostojne države, tolar, po menjalnem tečaju 1 evro je 239,64 tolarja. Banki Slovenije pa bo brezplačno menjala tolarske bankovce brez časovne omejitve, tolarske kovance pa do 31. decembra 2016.

10 let od uvedbe evraPoskok cen ob uvedbi evra

Pregled cen izbranih izdelkov in storitev pokaže, da so se nekatere med njimi v devetih letih precej zvišale, npr. cena za skodelico kave v lokalu za 48 %, liter piva za 42 % in žensko striženje za 29 %. Za skodelico kave v lokalu je bilo tako treba v 2006 plačati v povprečju 81 centov, v 2015 pa že 1,20 evra. S povprečno mesečno neto plačo smo si lahko v 2006 privoščili 955 skodelic kav v lokalu, v 2015 pa le še 844 (Stat).

Prijava na brezplačno izobraževanje

Ali ste vedeli?

  • da je Slovenija doslej izdala tudi 11 spominskih dvoevrskih kovancev;
  • da so tolarski kovanci zamenljivi v Banki Slovenije le še do 31. 12. 2016, tolarski bankovci pa so zamenljivi brez časovne omejitve;
  • da je bila navdih za simbol za evro (€) grška črka epsilon (Є), ki se razlaga tudi kot simbol za prvo črko imena Evropa v latinici, in da vzporedni črti ponazarjata stabilnost;
  • da so na sprednji strani evrskih bankovcev upodobljena okna in vrata, in da ta simbolizirajo evropskega duha odprtosti in sodelovanja, mostovi na hrbtni strani pa simbolizirajo komunikacijo med Evropo in preostalim svetom;
  • da sta bila lani bankovca za 20 in 50 evrov še vedno najpogosteje ponarejana apoena;
  • da se v obtok uvaja druga serija evrskih bankovcev, imenovana Evropa, in da v njej ne bo več bankovca za 500 evrov.

Ob 10. obletnici uvedbe evra v Sloveniji pa bomo državljani v obtok dobili tudi poseben spominski kovanec za dva evra?  Kako bo izgledal spominski kovanec za 2 evra, preverite tukaj. Ob tem dogodku pa naj bi dobili tudi posebno poštno znamko.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Vir: Stat

Se vam je med branjem utrnila ideja za posel? Registracijo podjetja lahko kadarkoli opravite na VEM točki DATA! Rezervirajte si svoj termin na data@data.si ali nas kadarkoli pokličite na 01 600 1530, naši podjetniški svetovalci vam bodo rade volje priskočili na pomoč!

O evrskih in tolarskih bankovcih smo že pisali. Preberite tudi:

 

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja