Go to Top

Izredna uskladitev pokojnin v decembru 2019

Izredna uskladitev pokojnin je bila izvedena s 1. 12. 2019. Svet ZPIZ-a je sprejel sklep, da se pokojnine s 1. decembrom izredno uskladijo za 1,5 odstotka. Zagotovljena pokojnina od 1. decembra znaša 538,53 evra, najnižja pokojnina pa 226,55 evra. Najnižja pokojninska osnova za pokojnine, uveljavljene v tem letu, bo 871,34 evra, najvišja pokojninska osnova pa 3.485,36 evra.

Informativni izračun plače

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Razmišljate, da vam izredna uskladitev pokojnin, bistveno ne poveča prihodkov

Kljub majhnemu odstotku uskladitve, bodo nekateri upokojenci zadovoljni. Taka uskladitev prinaša tudi psihološki učinek. Sploh ob koncu leta. Velika večina upokojencev, sploh tisti, ki prejemajo najnižje pokojnine, pa jih izredna uskladitev pokojnin, prej spravi v slabo voljo, kot razveseli. Bodo pa morda lahko šli enkrat več po nakupih in si privoščili kak priboljšek. Lahko pa zanje izredna uskladitev pokojnin pomeni plačilo kakšne zaostale položnice.

Izredna uskladitev pokojnin, a vseeno prav pride dodatni zaslužek

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Rok Gros, DataRok Gros, Data

Če razmišljate, da ste dobrega zdravja in bi se z veseljem lotili dela, ki bi vam prinesel dodatni zaslužek, je zelo pomembno, da najprej zberete informacije in se prepričate kakšne možnosti imate na trgu dela. V nadaljevanju navajamo na kakšen način lahko upokojenec pridobiva dodatne prihodke.

 

Upokojenec po upokojitvi lahko na več načinov pridobiva dodatne prihodke

Izredna uskladitev pokojnin pomeni, da bodo pokojnine nekoliko višje. Kljub temu pa lahko upokojenec na naslednje načine pridobiva dohodke:

  1. Se reaktivira, odpre podjetje (zavarovati se mora za najmanj 10 ur in plačevati prispevke za zavarovanje obenem mu ZPIZ zamrzne 25% pokojnine, 75% pokojnine pa prejema);
  2. Lahko dela prek podjemne ali avtorske pogodbe;
  3. Lahko dela prek prek pogodbe o začasnem in občasnem opravljanju dela upokojenca, ki je doživela spremembe v predlogu nove pokojninske zakonodaje.  Po novem bo lahko upokojenec največ trikrat na leto v posameznem koledarskem mesecu opravil 90 ur namesto zakonsko določenih 60 ur začasnega ali občasnega dela. Vendar pa skupni seštevek ur v koledarskem letu ostaja nespremenjen, prav tako meja zaslužka upokojenca (7.127,68). Prekoračitev letnega zaslužka do sedaj ni bila sankcionirana, novela zakona pa predvideva globe za prekoračitev omejitev tako za delodajalca (3000 evrov) kot tudi upokojenca (500 evrov).
  4. Lahko izvaja osebno dopolnilno delo.

Več o teh oblikah dela upokojencev smo pisali v članku na naši spletni strani, na tej povezavi.

Na voljo so vam  naši pravni in davčni strokovnjaki, v kolikor se boste spraševali, katera obilika dela, se vam najbolj izplača. Pišite nam za ponudbo na data@data.si.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Izplačilo poslovne uspešnosti (božičnica) je lahko NEOBDAVČENO!
  2. Dodatek za delovno dobo – Kako se obračuna? 
  3. Pravica do odpravnine tudi ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi za določen čas
  4. Gotovinsko poslovanje med podjetji
  5. Minimalna plača z novim letom višja!

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja