Go to Top

Izposojanje sup-ov, kajakov in drugih vodnih športnih pripomočkov

Približuje se nova turistična sezona in ob vsakoletnem povečanju obiskov, prično vsi podjetniki znotraj turistične dejavnosti, razmišljati o širitvi ali popestritvi svoje turistične ponudbe. V procesu izbire med načini širitve oz. popestritve morate upoštevati okoliške naravne potenciale regije, kjer poslujete. Upoštevati velja tudi globalne trende, ki oblikujejo turistično potrošnjo.

Informativni izračun plače

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

SUP ali »Stand up paddling« je športni pripomoček, na katerem stoje veslaš in z lahkoto opazuješ prečudovito okolico in naravo okrog rek, jezer in slanih voda. Izvor sicer najverjetneje sega v Polinezijo, vendar je v zadnjih petih letih povzročil pravcati turistični boom po celem svetu. Raziskovanje s sup-om je zanimivo za majhne ali velike družine, primerno za samostojne raziskovalce ali celo športnike. Tudi najmlajši se lahko poizkusijo s sup-om.

Edina omejitev sup-a je dejansko tudi prednost za tiste, ki se ukvarjajo s turistično dejavnostjo in to je njegova zahtevna prenosljivost.

Globalni trendi za turizem v 2019

Izposojanje  sup-ov, kajakov in drugih vodnih športnih pripomočkovRevija Forbes omenja za leto 2019 nekaj trendov v turistični dejavnosti in to naj bi bili: »eko-turizem«, »butični turizem« in »solo-potovanja«. Vsi omenjeni trendi predstavljajo izredno priložnost za majhne podjetnike, ki nastopajo na lokalnem trgu. Tako ti lahko oblikujejo svojo butično ponudbo dejavnosti, ki jih izvajajo po ekoloških principih z izdelano in prilagojeno ponudbo, ki tudi zajema turiste, ki radi sami raziskujejo deželo.

Tem trendom je izredno lahko slediti prav z vključitvijo sup-ov in podobne opreme ter tako omogočiti tudi raziskovanje vodnatega okoliša morebitnih obstoječih turističnih objektov.

Pogoji za izposojo sup-ov so…

Zakon o varstvu pred utopitvami (ZVU) zahteva od nekoga, ki izposoja čolne ali druge plavajoče naprave, da ta pridobi dovoljenje Uprave RS za pomorstvo. V okviru tega mora zagotoviti tudi ustrezen kader, ki mora biti sestavljen iz izposojevalca čolnov in reševalca iz vode.

Po omenjeni zakonodaji, mora tudi izposojevalec sup-ov pri opravljanju svoje dejavnosti upoštevati vremenske in vodne razmere. Izdajati mora tehnično brezhibne sup-e in seznanjati uporabnike z njihovo osnovno uporabo. Poleg omenjenega, ne sme izdajati take športne opreme osebam pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihotropnih snovi. Enako velja za duševno in fizično prizadete osebe, ki bi lahko s svojo dejavnostjo ogrozile svojo ali tujo varnost, če so brez spremstva staršev oziroma polnoletne osebe, ki ji je oseba zaupana v varstvo. Med delovnim časom mora izvajati tudi nadzor nad izposojanjem plovil in zagotavljati prisotnost osebe, usposobljene za reševanje iz vode.

Pravni nasvet

Dejavnost, ki jo morate imeti registrirano

Za opravljanje dejavnosti izposojanje sup-a, je potrebno registrirati dejavnost »Dajanje športne opreme v najem in zakup« (SKD 77.210). Ta dejavnost vključuje poleg izposoje sup-a tudi posojanje jadralnih desk, kajakov in druge opreme za plažo.

Registracija dejavnosti za oddajanje sup-ov

Postopek dodajanja dejavnosti na naši VEM točki DATA d.o.o. so izredno preprost in se začne, tako kot v primeru registraciji podjetja, s rezervacijo termina pri nas. To lahko storite preko telefona ali preko e-pošte. S seboj boste praktično v vseh primerih potrebovali le osebni dokument in osebno davčno številko.

Pravna podlaga

Zakon o varstvu pred utopitvami (ZVU)

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja