Go to Top

Izplačilo regresa v bonih – ali obstaja tudi ta možnost?

Izplačilo regresa v bonih – ali lahko delodajalec izplača regres tudi v bonih? Kaj pravi zakonodaja oz. kolektivne pogodbe?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto!

Kdo ima pravico do regresa?

Preden pogledamo, ali je izplačilo regresa v bonih možno, preverimo, kdo ima pravico do regresa. Gre za pravico zaposlenih, ki imajo tudi pravico do letnega dopusta. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da mora biti regres izplačan najmanj v višini minimalne plače. Ta v letu 2023 znaša 1203,36 evra. To tudi pomeni, da mora tudi minimalni regres 2023 znašati toliko. Ta mora biti izplačan najpozneje do 1.7.2023. Izjemoma je lahko regres izplačan do 1.11.2023. To je možno le v primeru nelikvidnosti delodajalca. Hkrati pa mora obstajati zavezujoča kolektivna pogodba za delodajalca, ki omogoča, da lahko delodajalec regres izplača najpozneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta. Imate glede izplačila regresa kakšne dileme? Ali druga vprašanja delovnopravne zakonodaje? Potem se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja z našimi pravnimi svetovalci! Pokličete lahko na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ustanovite d.o.o. pri nas na Dati! Pokličite 01/600-1530!

pravno svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Izplačilo regresa v bonih lahko določa kolektivna pogodba

Kolektivne pogodbe lahko določajo izplačilo regresa v bonih oz. nedenarni obliki. Načeloma pa sicer velja, da mora delodajalec (kot vse ostale prihodke iz delovnega razmerja) izplačati v denarni obliki. Ali je izplačilo regresa v bonih možno? Za to je potrebno pogledati določbe posameznih kolektivnih pogodb.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kolektivna pogodba trgovine – prišlo je do spremembe!

Ena izmed kolektivnih pogodb, ki (je) omogoča(la) izplačilo regresa v bonih je kolektivna pogodba trgovine. A tudi pri tej kolektivni pogodbi je nedavno prišlo do spremembe. Do nedavnega je veljalo, da je bilo izplačilo regresa v bonih možno, s tem, da je moralo biti najmanj 55 % zneska regresa izplačanega v denarju. Za leto 2023 pa se je kolektivna pogodba trgovine spremenila. In sicer (tudi) ta kolektivna pogodba določa, da se regres za letni dopust izplača najmanj v višini minimalne plače v denarni obliki. Nad zneskom minimalne plače pa je možno izplačilo regresa v bonih oz. nedenarni obliki. V praksi to pomeni, da lahko podjetje na primer izplača regres v denarni obliki v višini 1203,36 evra ter doda še (na primer) 150 evrov bonov.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja