Go to Top

Izobraževanje na daljavo za vse učence

Izobraževanje na daljavo je z včerajšnjim dnem postala nova realnost vseh učencev v Sloveniji. Kakšne izzive predstavlja takšna oblika poučevanja in kaj predvideva?

Informativni izračun plače

Imate zaposlene, katerih otroci se zaradi trenutnih razmer šolajo od doma? Se kot delodajalec soočate z dilemo kako organizirati delovni proces sedaj, ko vaši zaposleni ne morejo opravljati dela zaradi varstva otrok? Se sprašujete ali lahko tem delavcem odredite delo od doma? Pišite našim pravnikom na data@data.si ali pokličite na 01 6001 528 in povprašajte po ponudbi za individualno svetovanje!

13. DNEVI PODJETNIŠTVA

Izobraževanje na daljavo tudi za najmlajše šolarje

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Po tem ko je Vlada Republike Slovenije podaljšala krompirjeve počitnice za teden dni, je prejšnji teden sklenila, da se s tem tednom začne izobraževanje na daljavo za vse učence.

Šolanje se za 260.000 učencev in dijakov izvaja od doma. Dijaki in osnovnošolci od vključno 6. razreda so na šolanje na domu sicer navajeni, danes pa so se jim pridružili tudi najmlajši.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Izobraževanje na daljavo – usklajevanje službenih in starševskih obveznosti

Izobraževanje na daljavo je prisililo starše, da krmarijo med službenimi obveznostmi in akademsko vlogo. Vedno več staršev koristi odsotnost z dela zaradi nujnega varstva otroka. Mnogi so prisiljeni opravljati delo od doma. Na tem mestu pravniki DATA d.o.o. znova opozarjamo, da morate z delavcem, ki opravlja delo na domu, skleniti vsebinsko ustrezno pogodbo o zaposlitvi.

Obenem pa velja paziti tudi na dejstvo, da odsotnost zaradi varstva otroka ni združljiva z opravljanjem dela na domu. Delodajalec pa tudi ne sme svojemu zaposlenemu v takšni situaciji odrediti letnega dopusta, če ni obojestranskega dogovora.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Pravna podlaga za izobraževanje na daljavo

Morda ste med tistimi starši, ki ste spoznali, da izobraževanje na daljavo prinaša vam in vašem otroku številne koristi? V tem primeru se lahko brez težav odločite, da otroka še naprej šolate na domu.

Pravni nasvet

5. člen in  88. člen Zakona o osnovni šoli namreč pravita, da imajo starši pravico svojega otroka šolati na domu. Kot nalaga 89. člen istega zakona, o tem morajo obvestiti šolo. Otrok mora vsako leto na šoli, kamor je vpisan, opraviti preizkus znanja, ki ga oceni izpitna komisija.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja