Go to Top

Izobrazba za ustanovitev podjetja – je zahtevana?

Izobrazba za ustanovitev podjetja ni pogoj. S.p. ali d.o.o. lahko ustanovi posameznik ne glede na to, kakšno izobrazbo ima. Drugače pa je glede izobrazbe za opravljanje nekaterih dejavnosti! Več o pogojih za opravljanje določenih dejavnosti vam lahko svetujejo podjetniški svetovalci podjetja DATA. Pišite jim za individualno svetovanje na data@data.si ali jih pokličite na 01/600-1530! Te kontakte lahko uporabite tudi, če želite ustanoviti podjetje. Na Dati lahko postopek registracije podjetja opravite brezplačno!

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem

Kaj pa izobrazba za opravljanje nekaterih dejavnosti?

Ustrezna izobrazba je zahtevana za opravljanje določenih dejavnosti, ki jih želi podjetnik opravljati v okviru svojega podjetja. Katere so te dejavnosti? Kaj mora podjetnik storiti po registraciji, da izpolni pogoje za opravljanje dejavnosti? Kje so navedene dejavnosti, ki jih podjetnik izbere ob registraciji podjetja? Koliko dejavnosti lahko registrira ob odprtju podjetja? Lahko še po ustanovitvi podjetja dodaja dejavnosti med svoje obstoječe dejavnosti?

Brezplačno registrirajte podjetje na Dati

Izobrazba za ustanovitev podjetja in opravljanje obrtnih dejavnosti

Dejavnosti, ki jih želi podjetnik opravljati bodisi kot s.p. ali v družbi z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) so zbrane v dokumentu, ki se imenuje Standardna klasifikacija dejavnosti (SKD 2008). Gre za obširen dokument, kjer so dejavnosti podrobno razdeljene. Ob registraciji lahko podjetnik izbere tiste dejavnosti, s katerimi bo začel poslovati. To so lahko tudi različne dejavnosti. Eno od njih mora določiti kot glavno dejavnost. Dejavnosti se v SKD delijo na regulirane, neregulirane in obrtne dejavnosti. Če smo uvodoma zapisali, da izobrazba za ustanovitev podjetja ni potrebna, pa je za opravljanje obrtnih dejavnosti izobrazba nujen pogoj. Seznam obrtnih dejavnosti je naveden v dokumentu, ki se imenuje Uredba o določitvi obrtnih dejavnosti (UL RS št. 63/2013). V uredbi so poleg spiska obrtnih dejavnosti navedene tudi stopnje in vrste izobrazbe potrebne za opravljanje obrtnih dejavnosti. O obrtnih dovoljenjih in za katere dejavnosti so potrebne, smo nedavno pisali tudi v tem prispevku.

Ustanovite s.p. ali d.o. – na enostaven način

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Kaj, če želi podjetje izvajati obrtno dejavnost, pa podjetnik nima ustrezne izobrazbe?

Obrtne dejavnosti so na primer frizerska in kozmetična dejavnost, proizvodnja kruha in slaščic, popravila in vzdrževanje vozil, nekatere gradbene dejavnosti, popravila strojev in naprav… V primeru podjetja, ki bo izvajalo obrtno dejavnost, izobrazba za ustanovitev podjetja ni potrebna. Bo pa pogoj ustrezne izobrazbe morala izpolnjevati oseba, ki bo nastopala kot nosilec dejavnosti. Nosilec obrtne dejavnosti je lahko tudi eden izmed zaposlenih v podjetju in ne nujno ustanovitelj podjetja oziroma podjetnik sam.

Naredite informativni izračun dohodnine z našim kalkulatorjem

Izobrazba za ustanovitev podjetja in opravljanje nereguliranih ali reguliranih dejavnosti

Za opravljanje nereguliranih dejavnosti ni potrebno izpolnjevati formalnih pogojev. Opravlja jih lahko vsak. Neregulirane dejavnosti so na primer: administrativne dejavnosti, poslovno svetovanje, organizacija dogodkov, računovodske storitve, programiranje, itd. Izobrazba za ustanovitev podjetja, ki bo opravljalo neregulirane dejavnosti, torej ni pogoj. Pomemben je tudi podatek, da lahko podjetnik tudi po ustanovitvi podjetja še dodaja dejavnosti, s katerimi se bo podjetje ukvarjalo.

Božičnica 2023

Za opravljanje reguliranih dejavnosti je potrebno izpolnjevati formalne pogoje. Ti pogoji so lahko pridobitev licence, registracija pri pristojnem organu, ustrezni poslovni prostori, lahko pa tudi ustrezna izobrazba. Regulirane dejavnosti so na primer: zavarovalništvo, zaposlitvene agencije, turizem, nepremičninsko posredovanje, varovanje otrok… Enako kot pri obrtnih dejavnostih, je ustrezna izobrazba lahko pogoj za opravljanje določenih reguliranih dejavnosti. Ni pa izobrazba za ustanovitev podjetja potrebna za samo registracijo podjetja, ki bo opravljalo regulirane dejavnosti. Pogoj ustrezne izobrazbe lahko izpolnjuje eden izmed zaposlenih v podjetju, in ne nujno ustanovitelj oziroma podjetnik sam.

Potrebujete več informacij? Posvetujte se s podjetniškimi svetovalci podjetja DATA. Pišite jim za individualno svetovanje na data@data.si ali jih pokličite na 01/600-1530!

Ostanite na tekočem – prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja