Go to Top

Intrastat poročanje – blagovna menjava blaga znotraj EU

Intrastat poročanje je obvezno za podjetja in podjetnike, ki kupujejo ali prodajajo blago u druge države članice EU. Gre za blagovno menjavo med državami članicami EU. V ta namen si mora zavezanec, tako imenovana poročevalska enota, urediti dostop do portala za poročanje Intrastat SURS.

Mimogrede, potrebujete pomoč na področju davkov? Ali pa vas zanima ustanovitev d.o.o.? Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije!

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Kaj je Intrastat in zakaj je pomemben?

Intrastat je statistika blagovne menjave med državami članicami Evropske unije (EU). Podatki se zbirajo mesečno direktno od zavezancev, poročevalskih enot. Intrastat poročanje je v uveljavi že od leta 1993, ko zaradi ukinitve meja ni bilo mogoče več pridobivati podatkov iz carinskih deklaracij.

Za Intrastat je značilno, da je vir in najpomembnejši kazalnik gospodarske uspešnosti države. Zajema podatke ne samo o vrednostih prometov temveč tudi o pretokih, izmenjavi, posameznih proizvodov oziroma izdelkov. Več si lahko preberete v publikaciji SURS, kjer so na voljo tudi navodila za izpolnjevanje.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

davčno svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Kdo mora poročati?

Tisti zavezanci, poročevalske enote, ki presežejo limite, določene za Intrastat poročanje so dolžne poročati SURS. Poročanje o fizičnem toku blaga med Slovenijo in državami članicami EU se mora ujemati tudi z poročili DDV-O, torej mesečnim obračunom DDV.

Limita oziroma vključevalna praga za Intrastat sta za leto 2023 določena za:

  • PREJEME BLAGA (nakup v drugi državi EU): 200.000 evrov;
  • ODPREME BLAGA (prodaja v drugo državo EU): 270.000 evrov.

Posebni vključitveni prag (za podrobnejše poročanje Intrastat-poroča se več podatkov o poslu) pa znaša za:

  • PREJEM BLAGA: 4 milijone evrov;
  • ODPREMA BLAGA: 9 milijone evrov.

Izjeme za poročanje Intrastat so:

  • storitve (razen popravila in oplemenitenje);
  • blago v tranzitu;
  • odpreme in prejemi »posebnega« blaga (denarno zlato, plačilna sredstva, začasna raba blaga, …).

Informativni izračun dohodnine

Komu in kdaj zavezanci poročajo?

Poročanje Intrastat se opravi elektronsko preko portala SURS za katerega zavezanec potrebujete predhodno urediti pooblastilo. Dostop oziroma poročanje Intrastat lahko za zavezanca prevzame tudi tretja oseba, deklarant, ki je lahko špediter ali računovodja ali kdo drug. Ta podatek je potrebno sporočiti FURS Nova Gorica, Sektorju za carine ali pa Oddelku za Intrastat.

Rok za oddajo poročila Intrastat je vsakega 15. v mesecu za pretekli mesec. Poročevalska enota je dolžna poročati tudi kadar v določenem mesecu ni bilo izmenjave blaga. V tem primeru odda t.i. nično Intrastat poročilo.

Potrebujete strokovni nasvet pri odprtju podjetja? Ali pa ste v proces ustanavljanja s.p.? Pišite nam na data@data.si ali pa obiščite našo spletno stran, da rezervirate termin registracije podjetja!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja