Go to Top

Interni akt za davčno potrjevanje računov – za koga je obvezen?

Interni akt za davčno potrjevanje računov je ključen dokument, ki ga morajo sprejeti vsi davčni zavezanci v Sloveniji, preden začnejo z izdajanjem davčno potrjenih računov. Ta akt je obvezen za vse davčne zavezance, ki se ukvarjajo z gotovinskim poslovanjem. Potrebujete pomoč pri davčnem poslovanju? Obrnite se na naše davčne svetovalce. Za termin svetovanja nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Ustanovitev podjetja

Interni akt za davčno potrjevanje računov – zakonska podlaga

Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) določa, da mora vsak zavezanec pred začetkom davčnega potrjevanja računov sprejeti interni akt. Namen zakona je povečati transparentnost in sledljivost gotovinskega poslovanja ter zmanjšati sivo ekonomijo. Akt je bil uveden z Zakonom o davčnem potrjevanju računov, ki je stopil v veljavo 2. januarja 2016.

Izračun plače

davčno svetovanjeVse o normiranem s.p.

Interni akt za davčno potrjevanje računov – vsebina

Ta akt mora vsebovati podatke o poslovnih prostorih, elektronskih napravah za izdajanje računov ter pravila za dodeljevanje zaporednih številk računov. Zavezanci morajo zagotoviti, da so njihove elektronske naprave za izdajo računov skladne z zakonskimi predpisi o davčnem potrjevanju računov. Vsak zavezanec mora pridobiti namensko digitalno potrdilo za delovanje svoje davčne blagajne, kar lahko stori preko portala eDavki.

Računovodski servis

Interni akt za davčno potrjevanje računov – kazen

Neposredno neupoštevanje te obveznosti lahko vodi do visokih kazni. Kazni se gibljejo od 2.000 eur dalje (za majhne družbe) in od 5.000 eur za srednje/velike gospodarske družbe.

Sprejem internega akta je nujen korak za vse podjetnike, ki se ukvarjajo z gotovinskim poslovanjem. Z ustrezno pripravo in dokumentacijo lahko podjetja učinkovito izvedejo postopek davčnega potrjevanja računov ter prispevajo k večji transparentnosti svojega poslovanja.

Razmišljate o ustanovitvi podjetja? Podjetje – sp ali doo – lahko ustanovite na DATA točki. Za termin registracije nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na [email protected].

Prijavite se na e-novice

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja