Go to Top

Inovacije so ključ do varnosti delovnega mesta in konkurenčnosti

Da so intelektualna lastnina in inovacije neločljivo povezani sestavini sodobnega razvoja, je ob svetovnem dnevu intelektualne lastnine dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Ob 25. obletnici delovanja Urada RS za intelektualno lastnino ter hkrati ob svetovnem dnevu intelektualne lastnine, ki ga obeležujemo na dan 26. aprila, so na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pripravili konferenco z naslovom Evropski patent z enotnim učinkom: priložnost ali izziv.

Inovacije so ključ do konkurenčnosti, čeprav terjajo zahtevno finančno breme

Ob dogodku so izpostavili pomembnost patentnega varstva v Evropi in Enotnega sodišča za patente. S tesno povezanostjo inovacije in intelektualne lastnine se kopiči in nabira tudi moč gospodarstva in družbe kot celote. Po ministrovih besedah so slovenska podjetja “zavezana k nenehnemu izboljševanju in iskanju novih rešitev. Le z inovativnostjo bodo namreč konkurenčna! Posledično pa bodo tudi delovna mesta, ki jih ta podjetja ustvarjajo, trajnejša in varnejša. Vložek v razvoj iz vidika podjetij nikakor ni zanemarljiv. Za podjetje predstavlja večletno in pogosto finančno zahtevno breme,” je dejal Počivalšek.

Ste se kdaj vprašali, kako pravzaprav poteka pot do patenta? Ali se sploh zavedate pomena intelektualne lastnine?

Spodbuda: od prototipa do prve proizvodnje 12 milijonov evrov

Ob tem so na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) še dejali, da v podporo in spodbudo razvoja intelektualne lastnine in inovacij pripravljajo tudi razpise s finančnimi spodbudami.  S tem na ministrstvu nudijo podporo podjetjem od prototipa pa do prve proizvodnje. Za to smo letos namenili 12 milijonov evrov, v naslednjih šestih letih pa skupno 90 milijonov evrov,” je med drugim še povedal minister. Morda vas zanima tudi, kdaj pridejo spodbude za zaposlovanje?

Na MGRT so še dejali, da bodo skupaj z Uradom poskrbeli tudi, da bosta znanje in delo ustrezno zavarovana “na vseh trgih, kjer slovenska podjetja poslujejo. Danes so poznani tako bistveno cenejše, hitrejše in enostavnejše poti za zagotavljanje enotnega patentnega varstva v več evropskih državah hkrati”, so zapisali.

Kaj je že intelektualna lastnina?

Spomnimo, skupni imenovalec industrijsko lastnino in avtorskim pravom je intelektualna lastnina. Gre za širok pojem, ki zaobjema tako avtorske in sorodne pravice (avtorsko pravo), industrijsko lastnino (med katere sodijo patent, model, znamka, geografska označba) in tudi druge pravice (varstvo topografije polprevodniških vezij, varstvo novih vrst rastlin, firma, domena, poslovna skrivnost). Več o tem si lahko preberete v prispevku Intelektualna lastnina, industrijska lastnina ali avtorsko pravo?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja