Go to Top

Informativni izračun dohodnine – roki, ki jih bomo lovili v nadaljevanju!

Informativni izračun dohodnine je tema, ki nas bo spremljala v prihajajočih tednih in mesecih. Poglejmo, kaj dohodnina sploh je in kdaj lahko pričakujemo prve informativne izračune za letošnje leto.

Naredite informativni izračun dohodnine z našim kalkulatorjem! 

Je dohodnina tema, glede katere bi potrebovali davčno svetovanje? Ali pa bi želeli, da vam naši davčni svetovalci pripravijo informativni izračun dohodnine 2023? Pokličite nas na telefon 01 600 1530 ali pišite na data@data.si. In ne pozabite! Pri nas na DATI vam pomagamo tudi pri ustanovitvi podjetja. Naši podjetniški strokovnjaki in referenti vas vodijo skozi celoten proces odprtja podjetja in sproti odgovorijo na vsa vaša vprašanja.

Brezplačna registracija podjetja! 

Dohodnina – kaj je to?

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Postopek določanja zneska dohodnine temelji na predhodno pripravljenem izračunu davka (informativnem izračunu), ki ga davčni zavezanci prejmejo po pošti. Ta izračun je izdelan na osnovi uradno zbranih podatkov:

  • informacij, ki jih posredujejo tisti, ki izplačujejo dohodke (na primer delodajalci),
  • ter informacij, ki jih davčni organ (FURS), prejme od zavezancev do 5. februarja (podatki o vzdrževanih družinskih članih in dejanskih stroških, ki nastanejo pri dohodkih iz drugega pogodbenega razmerja).

Kdo prejme informativni izračun dohodnine?

Prejmejo ga fizične osebe (davčni rezidenti RS), ki so v preteklem letu prejeli dohodek, ki je obdavčljiv z dohodnino – ne glede na višino prejetega dohodka.

Informativni izračun plače

davčno svetovanje

Kakšno podjetje je primerno zame? 

Kdaj bodo zavezanci prejeli informativni izračun dohodnine?

FURS izdaja informativne izračune v dveh svežnjih. Prvi sveženj v naše poštne nabiralnike prispe konec marca, drugi pa konec maja. V drugi sveženj so vključeni zavezanci, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane, imeli katastrski dohodek, dohodek iz tujine, dohodek iz dejavnosti itd.

Informativni izračun dohodnine bo prispel – kaj pa potem?

Natančno ga boste pregledali. Če boste ugotovili, da je korektno sestavljen, vam ne bo treba storiti ničesar. Če pa se z izračunom ne boste strinjali, boste morali najpozneje v 30 dneh od datuma odpreme informativnega izračuna vložiti ugovor in ga poslati na finančni urad, ki je izračun izdal. Na podlagi ugovora bo FURS najpozneje do 31. oktobra izdal odločbo o odmeri dohodnine. Če se z njo ne boste strinjali, boste zoper njo lahko vložili pritožbo.

Preberite tudi – Kilometrina 2023

Vračilo ali doplačilo dohodnine?

Če boste upravičeni do vračila dohodnine, boste vračilo na vaš račun prejeli v 60 dneh od datuma odpreme informativnega izračuna. Če pa boste morali dohodnino doplačati, boste morali v 60 dneh od datuma odpreme odmerjeni znesek poravnati po priloženem plačilnem nalogu.

Natančneje vas bomo o dohodnini, informativnem izračunu dohodnine in vaših obveznostih v zvezi s tem obveščali sproti v nadaljevanju.

Potrebujete več informacij? Dobili jih boste pri naših davčnih svetovalcih. Pokličite nas na telefon 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja