Go to Top

Imate bančni račun v tujini? FURS ga bo temeljito pregledal

Bančni račun v tujini – povsem legitimno ga je imeti. To velja tako za fizične osebe kot za podjetja. Pomembno pa je vedeti, v kakšnem primeru in do kdaj ga je potrebno prijaviti Finančni upravi republike Slovenje (FURS).

FURS bo namreč v naslednjih tednih pregledoval tovrstne račune in preverjal morebitne zaslužke, ki niso bili ustrezno prijavljeni. Že lani je odkril veliko kršiteljev, ki svojega bančnega računa v tujini niso pravočasno prijavili in se s tem skušali izogniti plačilu davka v Sloveniji. Za take kršitve so predvidene visoke kazni. Za posameznike se gibljejo med 200 in 1200 evri, za podjetja pa znašajo tudi do 30 000 evrov.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem!

Če ste glede vašega finančnega poslovanja v dilemi, se lahko obrnete na davčne strokovnjake na Dati, ki vas bodo ustrezno usmerili. Za individualno svetovanje pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ustanovite s.p. na Dati!

Bančni račun v tujini – kaj konkretno bo FURS preverjal?

Finančna uprava bo preverila izvor vaših sredstev na vaših bančnih računih v tujini. FURS pridobi podatek za vsak bančni račun v tujini avtomatično, spontano ali pa na podlagi zaprosila. Če imate na teh računih več sredstev, kot ste jih prijavili v svojih davčnih napovedih, boste pozvani, da pojasnite, od kod prihaja ta denar. Pripravite dokazila o izvoru denarja, če ste recimo trgovali s kriptovalutami, denar podedovali ali nakazali s kakšnega drugega računa.

Dnevnice 2023

davčno svetovanje

Vse o normiranem s.p.!

Kaj morate narediti, če imate odprt bančni račun v tujini?

Fursu morate prijaviti vsak transakcijski plačilni bančni račun. Trgovalnih in varčevalnih računov ni potrebno prijaviti. Postopek, s katerim registrirane tuj bančni račun, lahko opravite prek elektronskih storitev Fursa (eDavki), po pošti (obrazec DR-02 za fizične osebe oziroma obrazec DR-04 za pravne osebe) ali osebno na finančnem uradu.

Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Bančnega računa v tujini niste pravočasno prijavili Fursu – kaj zdaj?

Bančni račun iz tujine ste dolžni prijaviti finančni upravi v roku 8 dni po odprtju. Če tega še niste storili, postopek opravite čim prej – še preden vas k razjasnitvi pozove FURS. Tako se še utegnete izogniti kazni, a boste vseeno morali plačati 3-odsototne obresti na zamujeni rok plačila davka. Med članicami OECD že od leta 2015 poteka samodejna izmenjava podatkov – tuje banke morajo preko svoje finančne uprave obvestiti FURS, da ima slovenski davčni rezident v tujini odprt bančni račun.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja