Go to Top

Obratovalni monitoring hrupa oz. merjenje hrupa, je strokovna dejavnost, ki poleg primernih naprav zahteva tudi…

V tem času prihajajo v ospredje registracije podjetij z izrazito tehničnimi in strokovnimi znanji in med njimi je tudi izredno zanimiva dejavnost izvajanje obratovalnega monitoringa oz. merjenje hrupa. To merjenje hrupa je občasno ocenjevanje za hrup, ki nastaja zaradi uporabe vira hrupa ali zaradi njegovega obratovanja. Tako se ocenjuje hrup cest, avtocest, železniških prog in hrup, ki ga povzročajo industrijske naprave ali obrat v določenem obdobju.

Dejavnost je strokovne narave, ki zahteva tudi uporabo specializiranih merilnih sredstev za hrup. Kako lahko začnemo z opravljanjem te dejavnosti?

Informativni izračun dohodnine

Obratovalno merjenje za hrup razvrščamo v dejavnost…

Merjenje hrupa je izrazito tehnična dejavnost in se zato razvršča po Standardni klasifikaciji dejavnosti (2008) v »Tehnično preizkušanje in analiziranje« (SKD 71.200). Dejavnost se lahko opravlja tako na družbi z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), kot tudi s statusom samostojnega podjetnika (s.p.).

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Obratovalno merjenje za hrup zahteva pridobitev pooblastila…

Potrebujete strokovno računovodsko svetovanje?

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Za dejavnost merjenja hrupa, se zahteva pridobitev pooblastila za ocenjevanje hrupa na osnovi določenih standardov. Tako obstajajo pooblastila za: SIST ISO 1996-2 standard v povezavi s standardom SIST ISO 1996-1, ocenjevanje na podlagi računskih metod ali za ocenjevanje visoko energijskega impulznega hrupa z meritvami na osnovi standarda ISO 10483 in z modelnim izračunom na podlagi računskih metod na osnovi standarda SIST ISO 1996-1 in v povezavi s tehnično specifikacijo ISO/TS 13474.

>>> Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Pridobitev pooblastila je možna s primerno akreditacijo in merilno opremo. Oboje je opisano v Pravilniku o prvem ocenjevanju in obratovalnem monitoringu za vire hrupa ter o pogojih za njegovo izvajanje.

Pravni nasvet

Po opravljenih meritvah se izda poročilo

Ocenjevanje hrupa in obratovalni monitoring se dokonča z izdelavo poročila o ocenjevanju hrupa. To poročilo mora zavezanec predložiti Ministrstvu za okolje in prostor najkasneje v 30 dneh po opravljenem ocenjevanju hrupa. Tako zavezanec kot izvajalec ocene hrupa morata hraniti poročilo najmanj pet let.

Pripravil: Rok Gros

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja