Go to Top

Honorar – kako urediti plačilo?

Honorar je plačilo za občasno ali kratkotrajno delo, ki je odličen test za novo poslovno idejo in dobra priložnost za višji dohodek. Bodite pa pozorni, da imate razmerje z naročnikom urejeno v skladu z zakonodajo.

Fizična oseba lahko za občasna ali kratkotrajna dela sklene avtorsko ali podjemno pogodbo. Honorarno delo bo mogoče čez čas prerastlo v poslovno priložnost, takrat se lahko obrnete na naše svetovalce, ki Vam bodo z veseljem pomagali pri odprtju s.p.-ja.

V primeru, da delate preko avtorske ali podjemne pogodbe, lahko svoj neto zaslužek izračunate s pomočjo našega kalkulatorja.

dohodnina kalkulator

Honorar za delo preko avtorske pogodbe

Honorar lahko dobite preko avtorske pogodbe, ki je urejena v Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah, ni pa natančno določeno koliko časa se lahko opravlja delo preko tovrstne pogodbe. Avtor se z avtorsko pogodbo o naročilu dela zaveže ustvariti določeno delo in ga izročiti naročniku. Ta pa se zaveže, da bo avtorju za to plačal honorar.

Avtorska dela so individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti. Avtorska pogodba omogoča dodatna dela zaposlenim, primerna pa je tudi za študente in brezposelne.

Z našim kalkulatorjem lahko izračunate, če se Vam avtorska pogodba splača. Honorar, prejet preko avtorske pogodbe namreč spada med dohodke iz drugega pogodbenega razmerja.

Honorar za delo preko podjemne pogodbe

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Honorar preko podjemne pogodbe lahko dobite za vsa dela, ki ne sodijo med avtorska. Sklenjena je za občasna in časovno omejena dela. Obseg del, ki se lahko izvajajo na podlagi podjemne pogodbe je zelo širok. Vključuje tako fizično kot tudi umsko delo. Najpogosteje je predmet podjemne pogodbe sicer izdelava ali popravilo stvari.

Pri določenih umskih delih pa podjemna pogodba meji na  avorsko, saj ima lahko elemente avtorskega dela. Če ste torej v dilemi, katera pogodba pride v poštev v Vašem primeru, se obrnite na naše pravne strokovnjake.

Osebno dopolnilno delo in honorar

Vsak, ki se na upravni enoti vpiše v seznam izvajalcev osebnega dopolnilnega dela AJPES-a, lahko opravlja osebno dopolnilno delo. Opravljajo ga lahko tudi:

  • prejemniki starševskega nadomestila,
  • študenti in dijaki,
  • starejši od 15-ih let,
  • upokojenci,
  • brezposelni in
  • tujci seveda le v primeru, da izpolnjujejo pogoje za to vrsto dela.

Po prijavi je potrebno za obdobje, v katerem bo opravljeno dopolnilno delo, kupiti vsaj eno vrednotnico, ki stane 9,48 evra. Kupiti jo mora naročnik ali izvajalec storitev, odvisno od vrste dela. Dela, ki jih lahko posameznik opravlja kot osebna dopolnilna dela so na primer izdelovanje voščilnic, nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in pomoč v gospodinjstvu.

Pozorni pa morate biti na dohodek iz osebnega dopolnilnega dela. Ta v enem polletju koledarskega leta ne sme presegati treh povprečnih mesečnih neto plač v RS v preteklem koledarskem letu. Prav tako pa morate paziti, da pri honorarnem delu, ki preraste v redno sodelovanje niso prisotni elementi rednega delovnega razmerja, v tem primeru morate namreč skleniti pogodbo o zaposlitvi.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Izplačilo poslovne uspešnosti (božičnica) je lahko NEOBDAVČENO!
  2. Dodatek za delovno dobo – Kako se obračuna? 
  3. Zdravniški pregled za službo: kdaj ga je potrebno opraviti?
  4. Gotovinsko poslovanje med podjetji
  5. Minimalna plača z novim letom višja!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja