Go to Top

Hobi in podjetništvo – kiosk s hrano in inšpekcijski pregledi

Kot pri vseh gostinskih obratih, se boste morali tudi pri podjetju za kiosk s hrano soočiti z inšpekcijskimi pregledi. Inšpektorji bodo letno preverjali, ali vaš premični gostinski objekt izpolnjuje vse zahtevane pogoje.

kiosk s hrano

Podjetje za kiosk s hrano oziroma premični gostinski objekt se obravnava na podlagi treh kategorij rednih inšpekcijskih nadzorov, kjer prva kategorija predstavlja objekte, ki se pregledujejo letno. Pri drugi kategoriji se pregled in nadzor objektov opravlja na dve oziroma tri leta, pri tretji pa se premični gostinski objekti pregledujejo še redkeje, pojasnjujejo na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Najpogosteje odkrijejo slabe higienske razmere

Na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so pojasnili, da izvajajo »redne nadzore nad nosilci živilske dejavnosti na podlagi opredeljenega tveganja, ki ga predstavlja posamezni objekt«.

Inšpektorji za varno hrano vas bodo obiskali vedno, ko bodo dobili prijavo katerega od gostov.

Klikni in deli

Po podatkih uprave so v podjetjih, ki imajo kiosk s hrano oziroma premičen gostinski objekt, največkrat odkrili nepravilnosti pri:

  • ustreznosti higienskih razmer v objektih,
  • skladnosti pri sledljivosti,
  • doslednosti in ustreznem izvajanje notranjih kontrol in vodenje dokumentacije,
  • ustrezni usposobljenosti zaposlenih.

Koliko premičnih gostinskih objektov je do sedaj pregledala Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in koliko jih je morala zapreti zaradi neupoštevanja higienskih zahtev, ni znano, saj, kot pravijo na upravi, »informacijski sistem ne omogoča ločevanje premičnih gostinskih objektov od ostalih gostinskih obratov«.

Zdravstveni inšpektorat prvi izvajal inšpekcijske preglede na področju živilstva  

Uprava je prevzela nadzor nad gostinskimi objekti šele 1. 1. 2014, zato še nimajo primerljivih podatkov z minulimi leti. S podatki, ki jih je prej v svojih nadzorih zbral Zdravstveni inšpektorat RS, pa se njihovi podatki ne morejo primerjati, saj vsaka inšpektorat izvaja preglede na drugačen način.

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Ali niste prepričani, kakšni predpisi so zapisani v Zakonu o varnosti in zdravju pri delo? Ne veste, če izpolnjujete te pogoje oziroma niste prepričani, kako bi jih izpolnjevali? Na seminarju za varstvu in zdravje pri delu vam svetujemo in pomagamo, kako si lahko odgovorite na ta vprašanja.

Več informacij

Za gostinske obrate in med njimi tudi za premične gostinske objekte obstaja sedem načel, ki se jih morajo gostinci držati. Gre za model sistema HACCP in za analizo tveganj na kritičnih kontrolnih točkah. Katera so, si lahko podrobneje preberete tukaj.

Več o osnovah, ki jih morate vedeti pri upravljanju premičnih gostinskih objektih, si lahko preberete v prispevku Hobi in podjetništvo – registracija s. p. ali d. o. o. za kiosk s hrano. Če pa želite vedeti, katere pogoje morate izpolnjevati v primeru, da je vaša kuhanje vaša strast in želite z njo tudi služiti, pa si lahko preberete v prispevku Hobi in podjetništvo – kiosk s hrano in pogoji za obratovanje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja